Op het Griekse eiland Kos stromen duizenden migranten toe. De burgemeester van het eiland, Giorgos Kyritsis, vreest dat de situatie uit de hand kan lopen als er geen maatregelen worden getroffen. Dat schreef hij aan de Griekse regering.

Op Kos zijn meer dan 7.000 migranten toegestroomd. Het eiland kan het probleem niet meer aan. ‘Het gevaar op bloedvergieten is reëel’, waarschuwde de burgemeester in een brief die dinsdag in de Griekse pers verscheen.

Reporters ter plaatse meldden dat migranten dinsdagmorgen de kustpromenade van de hoofdplaats van Kos blokkeerden. Ze eisten luidkeels papieren om het eiland te kunnen verlaten en door te reizen naar Midden-Europa.

In het kleine stadion van het eiland kwam het volgens ooggetuigen dan weer tot schermutselingen tussen migranten en de politie. Ook zouden politieagenten aangevallen zijn, die zich met hun wapenstok verweerden. Gisteren werd nog een agent geschorst omdat hij een migrant een oorvijg zou gegeven hebben.

Op Kos heersen chaotische toestanden. Honderden migranten komen er dagelijks aan van de dichtbij gelegen Turkse kusten. Hulporganisaties, de overheid en de bevolking worden overrompeld. Op veel andere eilanden in het oosten van de Egeïsche Zee is de toestand vergelijkbaar.

'Hel op aarde'

De vicevoorzitster van de Duitse Bundestag, Claudia Roth, beschreef de situatie op Kos dinsdag als 'de hel op aarde'. 'Hier heerst chaos en de spanningen lopen op', zei ze op de tweede dag van haar bezoek aan het eiland.

Volgens Roth, die lid is van de groene partij, is er een compleet gebrek aan bijstand voor de migranten op Kos en hebben ze dringend voedsel, kledij, onderdak en medische verzorging nodig. Roth bekritiseerde ook de plaatselijke autoriteiten, die de verantwoordelijkheid naar elkaar doorschuiven.

Twee Griekse crisissen

Vluchtelingen die op straat en in parken kampeerden, zijn samengedreven in het kleine stadion, waar ze in de hitte zitten en slechts twee toiletten voor honderden mensen hebben. De omstandigheden zijn 'onmenselijk', aldus nog Roth. 'Zoiets heb ik nog nooit gezien. Zo kan het niet verder.'

Ze wees erop dat Griekenland met twee crisissen kampt en riep Europa op meer steun te geven.

Het VN-vluchtelingenagentschap noemde de situatie op de Griekse eilanden 'schandelijk'. Premier Tsipras riep de hulp van de EU in om de ‘humanitaire crisis’ op te lossen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in