Hoewel de finale versie van iOS 9 pas in september wordt verwacht, kan je het nieuwe besturingssysteem van Apple vandaag al uitproberen. Hoe je dat voor elkaar krijgt lees je in dit artikel.

Net als Microsoft brengt Apple op regelmatige basis zogeheten bètaversies van nieuwe besturingssystemen uit. In het verleden waren die alleen beschikbaar voor ontwikkelaars, maar de ‘publieke testversies’ van iOS 9 kunnen door iedereen worden geïnstalleerd. Met het volgende stappenplan gaat dat bovendien erg eenvoudig:

  • Registreer je op deze webpagina voor het Apple Beta Software Program door je aan te melden met je AppleID.
  • Klik op de volgende pagina, helemaal bovenaan, op Enroll Your Devices en kies het besturingssysteem waarvan je de testversie wil installeren: OS X El Capitan voor de computers van Apple of – in ons geval – iOS 9 voor iPhone en iPad.
  • Maak via iTunes nog even een back-up van je toestel. Het installeren van bètasoftware is immers nooit helemaal zonder gevaar (al zijn wij gedurende de testperiode geen enkel probleem tegengekomen).
  • Surf met je iPhone of iPad vervolgens naar deze website, log nogmaals in met je AppleID en download het Profile-bestand dat nodig is om de software-update uit te voeren. Om het bestand te installeren volg je gewoon de instructies op het scherm.
  • Vanaf nu kan je de upgrade naar iOS 9 (bèta) op de gebruikelijke manier binnenhalen en installeren, namelijk via Instellingen, Algemeen, Software-update. De finale versie van het besturingssysteem zal over enkele weken gewoon over de bètaversie heen worden geschreven.

Na de lancering van iOS 9 komen we uiteraard uitgebreid terug op de nieuwe mogelijkheden van het besturingssysteem.