‘Het “tweepersonenprincipe” dat werd ingevoerd na de crash van Germanwingsvlucht 9525 en de alchohol- en drugstest lossen het probleem niet op en kunnen contraproductief werken.’ Dat schrijft de Duitse pilotenvereniging Cockpit in haar evaluatie van de veiligheidsvoorstellen van het Europese luchtvaartveiligheidsagentschap Easa.
De Cockpit Vereniging, de associatie van Duitse piloten en luchtvaartingenieurs, is tegen de veiligheidsmaatregel waarbij er altijd twee crewleden in de cockpit aanwezig moeten zijn. Dat schrijft de vereniging in zijn officiële reactie op het rapport van het Europees Agentschap voor Luchtvaartveiligheid Easa.
Opvallend: Cockpit telt ongeveer 9.600 leden en het grootste deel daarvan werkt voor Lufthansa, moedermaatschappij van Germanwings (dat in november wordt herdoopt tot Eurowings , red.).
De Europese Commissie had het agentschap belast met een onderzoek naar de fouten in het systeem waardoor copiloot Andreas Lubitz op 24 maart de Airbus A320 van Germanwings moedwillig deed crashen in de Alpen. Daarbij kwamen alle 150 inzittenden om.
Eén van de veiligheidsmaatregelen die het agentschap in zijn rapport van eind juli voorstelt, is de verplichte aanwezigheid van twee crewleden in de cockpit - Lubitz deed het vliegtuig crashen toen de piloot even uit de cockpit was.
‘Maar die maatregel zal de veiligheid niet bevorderen en kan zelfs contraproductief werken’, zegt woordvoerder Markus Wahl. De regel houdt risico’s in die zwaarder doorwegen dan de veiligheidsvoordelen.
‘Piloten worden gewantrouwd’
Ook de onaangekondigde alcohol- en drusgtests zijn geen goed idee volgens de pilotenvereniging. ‘Piloten worden zo a priori in twijfel getrokken’, klinkt het, terwijl er bij de crash van vlucht 9525 geen aanwijzingen zijn dat de copiloot onder invloed was.
Over de meeste andere voorstellen van het Easa is Cockpit wel te spreken. Vooral de betere psychologische begeleiding van piloten kan op bijval rekenen.
De Europese Commissie kan de voorstellen uit het Easa-rapport nog verplicht maken. Voorlopig hanteren heel wat luchtvaartmaatschappijen al vrijwillig het tweepersoonsprincipe.
De gedetailleerde argumentatie van de Cockpit Vereniging vindt u hier .