Drie badgasten gestoken door giftige pieterman
Foto: rr
Langs de vloedlijn in De Panne zijn dit weekeinde drie badgasten gestoken door een pieterman, een klein maar giftig visje dat volgens biologen steeds vaker voorkomt in de Noordzee. ‘De steek is erg pijnlijk en moet zeker behandeld worden’, zo luidt het bij anti-gifcentrum.

In de Panne alleen zijn de zomer al 25 mensen gestoken. ‘Cijfers over het aantal incidenten langs de hele kustlijn zijn nooit bijgehouden. Vanaf nu vragen we kustredders om dergelijke gevallen op te nemen in hun logboek, zodat we er een beter zich kunnen op krijgen. Zeker is wel dat door de opwarming van de aarde de temperatuur van het Noordzeewater is gestegen, en de pieterman houdt duidelijk van dat iets warmer water. Hun aantal is de jongste jaren dan ook fors gestegen’, zegt mariem bioloog Nancy Fockedey van het Vlaams Instituut voor de Zee.

Verstopt onder het zand

Hij is niet groter dan 10 tot 12 centimeter en zit het liefst onder het zand. Het enige wat je van het zandkleurige monstertje kan zien zijn de ogen en de rugstekels. Wie daar blootvoets in trapt, voelt meteen een helse pijn want de pieterman is giftig. Wie gestoken wordt, gaat best zo snel mogelijk naar een redderspost.

‘Zo'n steek wordt best zo snel mogelijk verzorgd. Anders kunnen de symptomen en de pijn lang aanhouden en verergeren. Was de plek zo snel mogelijk ter plaatse uit met (zee)water, om gif en achtergebleven weefsel te verwijderen. Het gif van de pieterman is thermolabiel, wat wil zeggen dat het door warmte wordt afgebroken. Om het gif en de pijn te neutraliseren, moet men de aangetaste zone zo snel mogelijk blootstellen aan een warmtebron en dit gedurende minimaal een kwartier. Dompel de wonde onder in warm water (zo heet mogelijk door het slachtoffer nog net te tolereren) van maximum 45 graden. Ook warme lucht van een haardroger op de wonde richten is nuttig. Door deze behandeling zal ook de pijn verminderen. Hoe eerder met warmtebehandeling wordt begonnen, hoe groter het effect ervan’, luidt het bij het anti-gifcentrum.

Vermiste badgasten

Het was afgelopen weekeind erg druk aan de kust en dat hebben de redders geweten. Veel verloren gelopen kinderen. Maar ook vermiste volwassenen. Gelukkig liep het telkens goed af. ‘Zaterdag was er wel even paniek toen een man met een verstandelijke beperking urenlang vermist bleef. Hij was uiteindelijk maar blijven doorwandelen tot in Frankrijk’, zegt hoofdredder Vincent Geerardyn van De Panne.

Drie keer is er groot alarm geslagen en zijn alle middelen ingezet om twee volwassenen en een kind te zoeken. Zelfs de Sea King rukte uit. Maar alledrie zijn ze gezond en wel teruggevonden. Het kind was 5 kilometer verdwaald. Twee mannen die zaterdagavond na een feestje nog eens wilden gaan zwemmen in zee en later als vermist waren opgegeven, bleken gewoon thuis te zitten.