NASA wil in de toekomst voedsel verbouwen op ruimtevaartuigen en andere planeten. De astronauten van het ISS testen maandag daarom voor het eerst sla die in het ruimtestation zelf werd gekweekt.

Maandag staat voor de bemanningsleden van het ISS zelfgeteelde sla op het menu. De sla werd gekweekt in het laboratorium aan boord, en is klaar voor consumptie. De astronauten zullen ongeveer de helft van de oogst testen, de andere helft wordt verpakt en ingevroren om op aarde geanalyseerd te worden.

‘Vers voedsel, zoals bijvoorbeeld tomaten, bosbessen of rode sla, is een goede bron voor antioxidanten. Verse voeding in de ruimte kan een positieve impact hebben op het humeur van onze astronauten en bescherming bieden tegen straling in de ruimte’, aldus Wheeler, een van de onderzoekers.

Veg-01, Veggie, is het laatste experiment in een lange reeks. NASA testte eerder al of groenten ‘ruimte-avonturen’ aan zouden kunnen en overleven in het luchtledige. De Veg-01 planten groeien op het ISS in speciale kussens onder blauwe en rode LED-verlichting. De verlichting geeft de planten een surrealistisch tintje, maar is verder onschuldig.

NASA vindt het kweken van verse groenten belangrijk in het kader van een toekomstige missie naar Mars: ‘Hoe verder en langer mensen van de Aarde verwijderd zijn, hoe groter de nood wordt om planten te kweken voor voedsel, luchtzuivering en psychologisch welzijn.’