Bijna twee derde van Belgen vindt dat er te veel migranten zijn
Archiefbeeld: asielzoekers schuiven aan bij het kantoor van Fedasil in Brussel. Foto: Jimmy Kets

De Belgen zijn erg negatief als het gaat over migratie, blijkt uit een studie van onderzoeksbureau Ipsos. 61 procent van onze landgenoten vindt dat er te veel migranten zijn. En 58 procent vindt dat immigratie het land verandert in slechte zin.

De helft van de mensen in 24 landen vindt dat er te veel migranten zijn in hun land. En bijna de helft - 46 procent - vindt dat migratie hun land verandert in slechte zin. Dat blijkt uit een enquête van onderzoeksbureau Ispos . Het is de vierde keer - na 2011, 2013 en 2014 - dat dit onderzoek werd gedaan. De betrokken landen zijn: Argentinië, Australië, België, Brazilië, Canada, China, Frankrijk, Groot-Brittannië, Duitsland, Hongarije, India, Israël, Italië, Japan, Mexico, Polen, Rusland, Saudi-Arabië, Spanje, Turkije, Verenigde Staten, Zuid-Afrika, Zuid-Korea en Zweden.

Terwijl maar liefst 81 procent van de ondervraagden vindt dat het aantal migranten is toegenomen, denkt slechts een vijfde van de ondervraagde mensen dat migratie een positieve invloed heeft gehad op hun land. En slechts 28 procent zegt dat migratie goed is voor de economie. 

Ook België maakt deel uit van de 24 bevraagde landen. In vergelijking met de andere onderzochte landen staan Belgen eerder negatief tegenover migratie.

Belgisch rapport

 84 procent van de Belgen vindt dat het aantal migranten is toegenomen de laatste vijf jaar. Het gemiddelde over alle landen is 81 procent. Turkije is koploper: 97 procent van de Turken zag de migratie toenemen.

61 procent van de ondervraagde Belgen vindt dat er te veel migranten zijn in ons land. Het gemiddelde voor alle landen is 50 procent. Maar ter vergelijking: in 2011 vond nog 72 procent van de Belgen dat er te veel migranten waren.

En 58 procent van de landgenoten vindt dat ons land ten slechte is veranderd door die migranten. Zo vindt 56 procent dat die migranten te zwaar wegen op de openbare diensten.

Slechts twaalf procent van de Belgen ziet een positief effect door migratie, toch twee procentpunt meer dan bij de vorige enquête. Maar een stuk minder dan het gemiddelde van 21%

Wat de impact op de economie betreft: 19 procent van de (ondervraagde) Belgen vindt dat immigratie goed is voor de economie. Iets pessimistischer dan het gemiddelde van 28 procent voor de 24 onderzochte landen.

Voor het onderzoek heeft het onafhankelijke onderzoeksbureau Ipsos 17.533 mensen, tussen 16 en 64 jaar oud, ondervraagd in 24 landen. In België werd een vijfhonderdtal mensen bevraagd.


Aanpassing: in de eerste versie van dit artikel stond er dat in 2011 50 procent van de Belgen vond dat er te veel migranten waren, terwijl dat toen 72 procent was. Het persbericht van Ipsos vermeldt foutief dat er een stijging met 11 procent was tussen 2011 en 2015, terwijl de tabellen van Ipsos zelf tonen dat het een daling met 11 procent betreft, van 72 procent naar 61 procent dus.