Regio rond Mount Everest weer veilig verklaard
Trekkers op weg naar Gorak Shep, het laatste dorp op de route naar het basiskamp van Mount Everest (die niet zichtbaar is op deze foto). Foto: AFP

De route naar het basiskamp van de Mount Everest, de hoogste berg ter wereld, is weer veilig voor toeristen. Dat blijkt uit een studie. De regio werd in april getroffen door zware aardbevingen.

De infrastructuur in de regio van de Mount Everest in Nepal heeft slechts een beperkte schade geleden en is veilig voor toeristen, zo staat in de studie. Het toerisme in de streek heeft enorm te lijden onder de aardbevingen van april, waarbij volgens de overheid 8.856 mensen om het leven kwamen. Er vielen ook doden in het basiskamp van Mount Everest. Dat kamp is gelegen op een gletsjer, er is geen vaste infrastructuur.

‘Het merendeel van de infrastructuur en de woningen langs de paden en de wandelroutes zijn maar licht beschadigd’, aldus expert Kit Miyamoto van het Japanse bedrijf Miyamoto International, dat het onderzoek voerde. Volgens de studie zijn 15 marktplaatsen, 800 hotels en 590 woningen langs het pad naar Mount Everest veilig, wat neerkomt op 83 procent van de infrastructuur in de regio. Ook de bruggen tussen Lukla, waar de luchthaven ligt en dat als startpunt geldt van de trektocht, en het Everest Base Camp werden veilig verklaard.

Momenteel is het moessonseizoen aan de gang in Nepal. Daarom raadt Miyamoto aan om een bijkomend onderzoek te voeren na het regenseizoen.

‘Het is op dit moment aan het regenen, waardoor de herstellingswerken moeilijk verlopen, maar in september zullen de werken afgerond zijn’, aldus Tulasi Gautam van het Nepal Tourism Board.

Vorige maand werd ook al eens een studie uitgevoerd van het wandelparcours in het Annapurnamassief, de andere grote trekpleister voor bergwandelaars. Dat werd eveneens veilig verklaard.