Electrabel: 'Veiligheid centrale is niet in gevaar geweest'
Foto: BELGA

Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (Fanc) schorst vier werknemers, laat al het personeel heropleiden en stelt een proces-verbaal op na opeenvolgende incidenten in Tihange.

Door verschillende incidenten op korte tijd moet al het personeel van de kerncentrale in Tihange van het Federaal Agentschap voor de Nucleaire Controle (Fanc) verplicht een opleiding volgen om de veiligheidscultuur te verbeteren. Zo verneemt Belga vrijdag. De federale nucleaire waakhond verstuurde ook een proces-verbaal naar het parket en vier werknemers mogen hun huidige functie voorlopig niet verder uitvoeren, onder meer in de controlekamer.

‘We constateren dat er de laatste tijd meer vermijdbare fouten gebeuren dan normaal, die te wijten zijn aan een zekere nonchalance. Die zaken gaan geen kernongeval veroorzaken, maar zijn bedoeld om het risico te beperken als er iets fout zou gaan. Met de schorsingen willen we Electrabel een krachtig signaal geven zodat men zich herpakt’, klinkt het bij het Fanc. Electrabel moest ook een actieplan opstellen.

Wanneer de situatie niet verbetert, wordt het stilleggen van de centrale overwogen.

'Centrale niet in gevaar geweest'

‘Een aantal technische specificaties - regels die moeten gevolgd worden om de centrale veilig uit te baten - zijn de jongste weken een aantal keren overschreden', reageert Geetha Keyaert van Electrabel. 'Het is zeker niet zo dat de veiligheid van de centrale in gevaar is geweest. Die regels zijn opgenomen in de exploitatievergunning. Het Fanc kijkt erop toe dat ze strikt worden nageleefd. We hebben zelf gemeld, dat zijn we verplicht, dat er zich de jongste weken een aantal incidenten hebben voorgedaan.'

Uitzonderlijk

Dat het Fanc de bedrijfslicentie van werknemers heeft ingetrokken, is uitzonderlijk. ‘De vier werknemers, die de strenge procedures niet volgden en dus tijdelijk op non-actief staan, mogen nu de centrale niet meer in. Ze moeten, onder toezicht van het Fanc, een opleiding volgen en een examen afleggen om hun licentie terug te krijgen. Verder heeft het Fanc Electrabel ook opgelegd om iets te doen aan de algemene veiligheidscultuur', zegt Keyaert.

Electrabel wil echter proactief te werk gaan en alle mogelijke toekomstige problemen met hun werknemers vermijden: 'We willen op lange termijn alle werknemers een opleiding laten volgen en gaan iedereen op korte termijn sensibiliseren over hoe belangrijk het is dat alle regels strikt worden opgevolgd gezien de veiligheidsrisico’s.'

Electrabel heeft een duizendtal werknemers in de kerncentrale van Tihange.