Vilvoorde vraagt duidelijke afspraken voor opvang asielzoekers in kazerne Peutie
Foto: Photo News

Het stadsbestuur van Vilvoorde vraagt duidelijke afspraken voor de opvang van asielzoekers in de kazerne van Peutie. Daar zullen tijdelijk 124 opvangplaatsen worden voorzien. 'Het omvormen van de kazerne tot tijdelijk opvangplaats zal geen financiële gevolgen hebben voor de stad', aldus het stadsbestuur in een persbericht vrijdag.

Het stadsbestuur stelt kennis te hebben genomen van de beslissing van de federale regering om opvangplaatsen in de kazerne te voorzien. 'Hierover werd een akkoord gesloten tussen Defensie en Fedasil', luidt het. 'Het betreft een open opvanginstelling die zal worden gecoördineerd door het Rode Kruis.'

Vilvoorde zegt nog het 'vanuit humanitair oogpunt' goed te vinden dat Defensie infrastructuur ter beschikking stelt. Wel vraagt het stadsbestuur 'een duidelijk afsprakenkader met Fedasil om de organisatie van de opvang zo vlekkeloos mogelijk te kunnen realiseren'.

'Het stadsbestuur wil waar mogelijk helpen om vluchtelingen op een menswaardige manier op te vangen, in afwachting van een beslissing over hun asielaanvraag. Het bestuur wil echter ook snel kunnen ingrijpen wanneer er zich problemen zouden voordoen.'

In de tweede helft van augustus vindt overleg voor zo’n afsprakenkader plaats met alle betrokken partners, kondigde de stad nog aan. Dat overleg werd vastgelegd in samenspraak met staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig