OVERZICHT
Dit zijn de Belgische opvangcentra voor asielzoekers

De federale regering zet het licht op groen voor 2.500 nieuwe opvangplaatsen voor asielzoekers. In totaal is er nu plaats voor bijna 13.000 asielzoekers, verspreid over heel België. Waar kunnen asielzoekers nu terecht?

Blauwe bollen tonen bestaande opvangcapaciteit, de groene bollen tonen nieuwe opvangplaatsen. Op de markers vindt u de opvangcapaciteit per centrum terug. Klik op een bol voor meer info.

Belangrijk: uitbreiding van bestaande netwerken onafhankelijk van een bestaande locatie werd niet op de kaart opgenomen.

Betrokken locaties

De nieuwe locaties werden geselecteerd op basis van hun snelle beschikbaarheid. Op deze lijst staan de kazernes van Saint-Jean in Doornik, het kwartier van Houthalen-Helchteren, Kwartier Westakkers in Sint-Niklaas/Beveren-Waas, het Kwartier Asiat in Vilvoorde en de kazerne Saint-Laurent in Luik. Ook sites van Fedasil die reeds in gebruik zijn maar waarvan de capaciteit kan uitgebreid worden staan op de lijst: Florennes, het opvancentrum van SamuSocial in Brussel en plaatsen bij het Rode Kruis en Croix Rouge. Daarbij wordt ook een heropening van de centra van Sint-Pieters-Woluwe en Holsbeek opgenomen.

 

Plaats Partner Opvangcapaciteit
Doornik Croix Rouge 450 (min.) -790 (max.)
Houthalen-Helchteren RKVL 600
Sint Niklaas/Beveren-Waas ‘Westakkers’ RKVL 250
Vilvoorde RKVL 124
Luik ‘Saint-Laurent’ Croix Rouge 100
Uitbreiding eigen netwerk Croix Rouge 300
Florennes Fedasil 132
Uitbreiding eigen netwerk Samu Social 300
Holsbeek RKVL 80
Sint-Pieters-Woluwe Fedasil 80
    2416 (min.) -2756 (max.)

Bron: Fedasil, Rode Kruis, Croix Rouge