Bij een werf op de site van Tour en Taxis in Brussel zijn maandag resten aangetroffen van een Romeinse aanlegkade aan een oude arm van de Zenne. De vondst dateert uit de tweede of derde eeuw na Christus. Dat meldt de RTBF en wordt bevestigd door het departement Archeologie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

De vondst werd gedaan tijdens graafwerken voor de bouw van een Vlaams Administratief Centrum dat tegen 2017 in gebruik moet worden genomen op de site van Tour en Taxis.

Zes meter onder de grond trof men een houten staket aan waar vroeger een zijarm van de Zenne moet gelopen hebben. Omdat het grondwater er vandaag op twee meter diepte zit, bevond het hout zich eronder in een anaerobe omgeving, waardoor het heel goed bewaard is gebleven.

“We gaan enkele stalen van het hout nu behandelen en analyseren”, zegt Ann Degraeve, hoofd van het departement Archeologie. “Zodra we alles gedocumenteerd hebben, kan de werf doorgaan, onder toezicht van de archeologen.”

Het is niet de eerste keer dat er in Brussel resten worden aangetroffen uit de Romeinse periode. Onder meer in Anderlecht, Jette en Laken zijn al villa’s of landbouwwoningen gevonden.