Regering keurt 2.500 extra opvangplaatsen voor asielzoekers goed
Foto: Bart Dewaele

De federale regering zet het licht op groen voor 2.500 nieuwe opvangplaatsen voor asielzoekers. De maatregel komt er op vraag van staatssecretaris van Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) en moet zo de sterk verhoogde instroom van asielzoekers het hoofd bieden.

Door de sterk verhoogde instroom van asielzoekers in België is het dringend nodig om bijkomende opvangplaatsen te creëren, zegt Francken in een persbericht.

‘Waar er tijdens het eerste trimester van 2015 de aanvragen nog stabiel bleven of zelfs eerder daalden, zien we vanaf mei een sterke stijging van 1.289 aanvragen in april tot 2.960 aanvragen eind juli. De asielzoekers blijven intussen toekomen’, klinkt het.

Overstijgt

Het aantal aanvragen in juli van 2.960 overstijgt ruimschoots het gemiddelde van tijdens de asielcrisis van 2011, toen er gemiddeld 2.123 asielaanvragen per maand waren. ‘Om te voorkomen dat een dergelijk scenario zich herhaalt, heb ik dan ook aan de regering gevraagd om deze urgente maatregelen goed te keuren zodat geen enkele persoon die asiel aangevraagd heeft op straat komt te staan’, voegt Theo Francken toe.

De ministerraad boog zich vanmiddag over de kwestie en keurde zijn vraag voor 2.500 bijkomende opvangplaatsen goed.

Betrokken locaties

De regering stelde ook een lijst op met locaties die voor de opvang in aanmerking komen omwille van hun snelle beschikbaarheid. Het gaat om deze sites. Elke burgemeester is intussen gecontacteerd:

Plaats Partner Opvangcapaciteit
Doornik Croix Rouge 450 (min.) -790 (max.)
Houthalen-Helchteren RKVL 600
Sint Niklaas/Beveren-Waas ‘Westakkers’ RKVL 250
Vilvoorde RKVL 124
Luik ‘Saint-Laurent’ Croix Rouge 100
Uitbreiding eigen netwerk Croix Rouge 300
Florennes Fedasil 132
Uitbreiding eigen netwerk Samu Social 300
Holsbeek RKVL 80
Sint-Pieters-Woluwe Fedasil 80
    2416 (min.) -2756 (max.)