De Europese staatshoofden en regeringsleiders moeten zo snel mogelijk een nieuwe spoedbijeenkomst houden om de vluchtelingencrisis in de Middellandse Zee aan te pakken. Daar heeft Guy Verhofstadt, liberaal fractieleider in het Europees Parlement, donderdag op aangedrongen na het nieuwe drama van woensdag in de Middellandse Zee.

‘Europees raadsvoorzitter Donald Tusk moet onverwijld een spoedzitting van de Europese leiders bijeenroepen om een meer allesomvattend antwoord op migratie overeen te komen’, tweette Verhofstadt donderdagochtend. De Belgische oud-premier voegde daaraan toe dat er volgens hem nood is aan ‘veiligere routes naar Europa voor zij die onze bescherming nodig hebben’ en aan ‘meer middelen om mensensmokkelaars op te sporen’.

Woensdag kapseisde opnieuw een boot voor de kust van Libië. Zo’n 400 opvarenden zijn gered, maar tegelijk werden ook al 26 lichamen geborgen, en wordt nog voor vele andere doden gevreesd, zoals bijvoorbeeld mensen die in het ruim van het schip zaten. Maar niet alleen in de gebieden rond de Middellandse Zee is de vluchtelingencrisis voelbaar. In het Franse Calais proberen bijvoorbeeld ook dagelijks duizenden migranten de Kanaaltunnel in te raken om door te reizen naar Groot-Brittannië.

De aanpak van de vluchtelingencrisis vereist ‘politiek leiderschap’, vindt Verhofstadt. Hij hoopt naar eigen zeggen dan ook dat het Franse en Britse pleidooi voor een oplossing een ‘gamechanger’ kan worden.

Geen woorden, maar daden

In een reactie benadrukte de Commissie ‘steeds bereid’ te zijn een nieuwe spoedzitting bijeen te roepen. Maar wat momenteel vooral nodig zijn, benadrukte een woordvoerster, zijn ‘daden, en niet langer woorden’. Ze wees er daarbij op dat de voorbije maanden al enkele toppen over migratie hebben plaatsgevonden, zoals die na de ramp in april waarbij 800 vluchtelingen omkwamen voor de Libische kust.

Ook benadrukte ze dat de Europese Unie hard aan het werk is om tragedies op zee te vermijden. ‘Zo zijn de middelen voor reddingsacties verdrievoudigd, waardoor sinds begin juni al meer dan 50.000 mensenlevens gered zijn, en worden controles uitgevoerd in een groter gebied op zee’, klonk het. ‘De Commissie beklemtoont opnieuw de nood aan een echte Europese aanpak, met een sterkere aanwezigheid op zee en solidariteit met de zuidelijke lidstaten, maar ook met een doorgedreven samenwerking met landen van oorsprong en transit om mensensmokkelaars op te sporen en het terugkeerbeleid efficiënter te maken.’