‘Dag Story, Allemaal’
Foto: BELGA

Onder de kop ‘Dag Story, Allemaal’ geeft de VVJ, de Vlaamse Vereniging van Journalisten, haar mening over de toekomst van de bladen die door De Persgroep werden overgenomen.

De Mededingingsautoriteit heeft dinsdag de overname van de tijdschriften Humo, Story, Teve-blad en Vitaya door De Persgroep goedgekeurd. Er zijn wel voorwaarden aan verbonden. Zo moet De Persgroep verzekeren dat Humo, Story en TeVe-Blad gedurende drie jaar niet worden omgevormd tot kopblad.

Voorts moet De Persgroep, nu eigenaar van onder meer Het Laatste Nieuws en Dag Allemaal, verzekeren dat 20 procent van de redactionele inhoud van Story verschillend zal zijn van die van Dag Allemaal.

‘Dat komt er praktisch op neer dat beide magazines voortaan 4/5 van hun inhoud mogen delen’, aldus de journalistenbond. ‘Het behoeft weinig uitleg dat een dergelijk scenario dreigt te leiden tot een aanzienlijke inkrimping van het journalistenbestand dat voor de betrokken titels werkt’, stelt de VVJ.

‘Overigens had De Persgroep deze overnamevoorwaarde zelf voorgesteld. De VVJ van haar kant had in een advies aan de Mededingingsautoriteit voorgesteld om precies de omgekeerde verhouding te hanteren, zodat - althans voorlopig - minstens 80 procent van de inhoud van Story en Dag Allemaal verschillend zou blijven. Maar bij de BMA viel dat in dovemansoren.’ Een blad met slechts 20 procent eigen inhoud is feitelijk toch een kopblad, vindt de VVJ.

Ook de vakbonden hebben al ontgoocheld gereageerd op de uitspraak van de Mededingingsautoriteit. Zij sluiten verdere acties niet uit.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig