400 gered bij scheepsramp voor Libische kust, weinig hoop voor andere opvarenden
De Dignity van Médecins sans Frontières wist een 100-tal drenkelingen te redden. Foto: msf/
Zo'n 400 opvarenden van het schip dat woensdagmiddag kapseisde voor de kust van Libië, zijn gered. Daarnaast werden al 26 lijken geborgen. Toch wordt er gevreesd voor nog vele doden, van mensen die in het ruim van het schip zaten bijvoorbeeld. Het is niet bekend met hoeveel ze aan boord waren.

De amper zeewaardige vissersboot, volgeladen met migranten op de vlucht naar Europa, kwam ongeveer 27 km voor de kust van Libië in de problemen door de ruwe zee. Het zond een noodsignaal uit en het Ierse marineschip Le Niamh, dat zich in de buurt bevond, schoot meteen te hulp. Het kwam echter net te laat. De opvarenden zouden massaal naar één kant van het schip zijn gerend, in de hoop gered te worden, waardoor het schip kantelde. 

Zeven schepen, onder meer van de Italiaanse kustwacht en een boot van Artsen zonder Grenzen, de Dignity I, die ook in de buurt was op het moment van het ongeluk. zijn betrokken bij de reddingsactie. De Italiaanse kustwacht coördineert de reddingsactie. 

'Het was een verschrikkelijke aanblik: mensen die zich vertwijfeld aan reddingboeien en boten vastklampten, mensen die voor hun leven vochten tussen zij die al verdronken waren', getuigt Juan Matias, coördinator bij Artsen zonder Grenzen.

Volgens de kustwacht zijn bijna 400 mensen in veiligheid gebracht. 370 van hen zouden vandaag/donderdag aankomen in Palermo. Er werden ook al 26 lijken geborgen, aldus het Italiaanse persagentschap Ansa.

Hoeveel mensen er precies aan boord waren, is nog niet duidelijk. Er wordt gevreesd voor tientallen doden. Zij die zich in het ruim van de boot bevonden, zaten als ratten in de val, want het tuig zonk op enkele minuten.

Weinig hoop voor nog overlevenden

Ondanks het grote aantal geredde vluchtelingen, is Bart Janssens van Artsen zonder Grenzen niet optimistisch. 'Het ziet er niet naar uit dat er nog meer mensen zullen gered kunnen worden', zei hij aan de VRT. 'Op dit moment varen ze daar boven een massagraf.'

 

Dit jaar zijn al 2.000 mensen om het leven gekomen terwijl ze de Middellandse Zee probeerden over te steken. In 2014 waren dat er 3.279 in het volledige jaar.  In april kwamen nog honderden mensen om toen hun boot zonk in de buurt van het eiland Lampedusa.