Logo Olympische Spelen Tokyo plagiaat? Ontwerper blijft ontkennen
Foto: rr

Wie het logo van de Olympische Spelen 2020 in Tokyo legt naast dat van het Théâtre de Liège kan enkele gelijkenissen opmerken. Kenjiro Sano, de ontwerper van het Japanse logo, houdt vol dat zijn ontwerp een unieke creatie is en weerlegt de beschuldigingen van plagiaat.

De Belgische ontwerper Olivier Debie vindt dat het logo van de Olympische Spelen in 2020 in Tokio wel heel erg lijkt op een realisatie van hem voor het Théâtre de Liège. Het Luikse theater en de Spelen in Tokio hebben allebei de letter ‘T’ als logo.

Andere manier

‘Er zijn elementen die vergelijkbaar lijken, maar we benaderden het ontwerp op een heel andere manier’, verdedigt Sano zich op een persconferentie.

De Japanse ontwerper was naar eigen zeggen verrast toen hij over de controverse rond het logo hoorde. ‘Als ontwerper heb ik al mijn energie in dit werk gelegd. Ik heb het gevoel dat ik een uniek logo gemaakt heb’, meent hij.

Het logo bestaat uit een grote zwarte T, als symbool voor diversiteit, en een rode cirkel die het kloppend menselijk hart symboliseert. De T komt niet alleen van de stad Tokyo, maar ook van de woorden ‘Tomorrow’ en ‘Team’, klinkt het.