Olympisch Comité erkent frisbee als sport
Foto: Raf Celis

Frisbee is door het Internationaal Olympisch Comité officieel erkend als sport. Daardoor wordt het mogelijk om in de toekomst eventueel op de Spelen frisbeewedstrijden te houden.

Frisbee werd populair in de jaren 60 en 70, maar de erkenning als echte sport lag altijd al moeilijk. Er wordt vaak wat lacherig gedaan over het ‘schijfje werpen’ en de competitieve vorm is voor velen een grote onbekende.

Het wordt gespeeld door twee teams van elk zeven spelers, op een rechthoekig veld dat even lang en half zo breed is als een voetbalveld. Een speler mag niet lopen met de frisbee en de schijf niet langer dan tien seconden vasthouden. Spelers mogen elkaar niet aanraken of hinderen. De bedoeling is de frisbee in de eindzone van de tegenstander te vangen.  Wedstrijden vereisen een goede conditie en tactisch inzicht van de spelers.

Maar nu heeft frisbee alle voorwaarden vervuld - de steun van 62 nationale federaties, gendergelijkheid, ... - en kreeg het dus een erkenning op een bijeenkomst van het IOC in Maleisië.

Het valt wel af te wachten of frisbee zijn specifieke karakter zal kunnen behouden als er op de Spelen ooit wedstrijden gehouden worden. Zo komt er nu geen scheidsrechter aan te pas en wordt er op de eerlijkheid van de spelers gerekend. En dat zou wel eens moeilijk kunnen liggen als er medailles op het spel staan.