De pil beschermt tegen baarmoederkanker
Foto: belga
Vrouwen die als twintiger de pil nemen, lopen veel minder risico om op latere leeftijd baarmoederkanker te krijgen. Onderzoekers schatten dat zo de laatste tien jaar honderdduizenden gevallen werden voorkomen.

Elk jaar krijgen ongeveer 1.440 vrouwen in ons land te horen dat ze baarmoederkanker hebben. Dat cijfer zou een pak hoger liggen als de anticonceptiepil nooit was uitgevonden. Want de pil beschermt vrouwen tegen baarmoederkanker. Dat blijkt uit een grootschalige analyse van Britse onderzoekers die vandaag in het medische vakblad The Lancet Oncology verschijnt.

De onderzoekers namen de gegevens van bijna 27.300 vrouwen met baarmoederkanker en 116.000 vrouwen zonder baarmoederkanker uit Europa, Noord-Amerika, Azië, Australië en Zuid-Afrika onder de loep. Vrouwen die de pil slikken, blijken een beduidend lager risico te lopen om de kanker te ontwikkelen. Voor elke vijf jaar pilgebruik daalt het risico zelfs met een kwart.

Door de pil, aldus de wetenschappers, is in landen met een hoog inkomen het percentage vrouwen die vóór hun 75ste baarmoederkanker krijgen, gedaald van 2,3 procent naar 1,3 procent. Of, anders gezegd, tussen 2005 en 2014 werden door het pilgebruik in die landen zo’n 200.000 gevallen van baarmoederkanker voorkomen.

Volgens de analyse houdt het beschermend effect van de pil voor baarmoederkanker ook zeer lang aan. Vrouwen die als twintiger (of op jongere leeftijd) de pil namen, lopen zelfs dertig jaar later veel minder risico op baarmoederkanker. Dat is belangrijk, want baarmoederkanker treft vrouwen eerder na hun menopauze dan in de jaren waarin ze typisch de pil slikken.