Dit jaar kwamen al 2.000 vluchtelingen om in Middellandse Zee
Foto: Photo News

In totaal zijn dit jaar al zeker 2.000 vluchtelingen omgekomen tijdens een poging om de Middellandse Zee over te steken. Dat heeft de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) dinsdag bekendgemaakt. Het zijn er meer dan vorig jaar, toen het in dezelfde periode om 1.607 sterfgevallen ging.

De IOM noemt de Middellandse Zee ‘de dodelijkste route voor migranten op zoek naar een beter leven’. Een grote meerderheid stierf in het Kanaal van Sicilië, tussen Libië en Italië, op de ‘centrale Mediterraanse route’.

Deze route is ook relatief gevaarlijker dan andere, zo blijkt uit de cijfers van de IOM. Op weg naar Griekenland, waar een vergelijkbaar aantal migranten aankwam (ruim 90.000), stierven veel minder vluchtelingen op zee dan op de routes naar Italië (60, tegenover 1930).

Vorige week werd de schrijnende grens van 2.000 bereikt, nadat negentien mensen overleden waren in het Kanaal van Sicilië. Ze behoorden tot een grotere groep, waarvan 456 migranten konden worden gered. Dit weekend stierf daarnaast ook nog een 27-jarige Marokkaanse man, die in een koffer de grens met Spanje probeerde over te steken.

De EU heeft sinds een speciale eurotop over bootvluchtelingen in april meer schepen in het gebied. Ze patrouilleren voor de Europese grensbewakingsorganisatie Frontex, die tijdens die top een sterker mandaat kreeg. De patrouilles mogen nu tot 138 zeemijl ten zuiden van Sicilië opereren, wat bijna in de territoriale wateren van Libië is. Bedoeling was zo sneller vluchtelingen te kunnen redden, en dat gebeurt ook, zo blijkt uit de cijfers. In totaal zijn dit jaar al ongeveer 188.000 migranten gered.