‘Dossiers kinderen Den Heuvel lagen niet te grabbel’
Enkele van de persoonlijke dossiers met foto, naam en lijst van incidenten. Foto: rr

De persoonlijke dossiers van kinderen uit het voormalige internaat en opvangcentrum Den Heuvel in Leopoldsburg zijn na een verhuizing achtergebleven in een leegstaand gebouw. Daar kwamen ze in handen van inbrekende vandalen die de papieren uitstrooiden en door elkaar gooiden. ‘De dossiers van de kinderen lagen niet te grabbel’, reageert GO!.

De Standaard en Het Nieuwsblad berichtten dinsdagmorgen dat de persoonlijke dossiers van het voormalige internaat en opvangcentrum na een verhuizing achtergebleven waren in een leegstaand gebouw. De dossiers bevatten persoonlijke informatie zoals naam en foto’s van kinderen die door de jeugdrechtbank geplaatst werden.

In de eetzaal van het vroegere internaat en opvangcentrum liggen honderden bladzijden uitgestrooid. Bij de jeugdrechtbank reageerden ze vol ongeloof op het nieuws. ‘Dit kan uiteraard niet’, zegt persrechter Kurt Helsen.

Onrechtmatig

‘De dossiers van de kinderen van het voormalige opvangcentrum Den Heuvel in Leopoldsburg lagen niet ‘te grabbel’, zegt GO!-woordvoerster Sarina Simenon vandaag in een reactie. ‘Er is wel degelijk ingebroken in het gebouw en de documenten zijn onrechtmatig ingekeken.’

‘Het gaat om erg oude werkdocumenten met vertrouwelijke informatie. De dossiers die vandaag belangrijk zijn, zijn meegenomen met de verhuizing naar Lommel en recente dossiers zijn gearchiveerd. Maar de dossiers in kwestie zijn oudere, waarvan nog beslist moest worden of ze gearchiveerd dan wel professioneel vernietigd moesten worden.’

Over het gebouw moet in september beslist worden wat ermee gebeurt, vervolgt ze. ‘We wilden het gebouw al eerder ontoegankelijk maken, maar dat is nog niet gelukt en intussen heeft het verlaten gebouw bezoek gekregen van vandalen. Belangrijk is nog dat de documenten intussen in beslag zijn genomen door het gerecht en dat ze dus in veiligheid zijn en niet in verkeerde handen kunnen vallen’, aldus nog Simenon.