Vakantiegevoel op het werk, het kan
Foto: pkk

Op je werk zitten aftellen naar die paar verdiende weekjes vakantie is zonde van de tijd. Zeker als je het vakantiegevoel ook gewoon naar je werk kan meenemen. Hoe dat moet? Stress is het sleutelwoord.

Werken, dat betekent met een taak bezig zijn en je meteen zorgen maken over twee andere, het betekent twijfelen of je wel de juiste beslissing neemt en tegelijk piekeren over wat er nog allemaal moet gebeuren. En dat terwijl je net onderbroken wordt door een collega en de mails intussen binnen blijven rollen... Stress, dus.

Op vakantie gaat het anders. Dan zijn er geen echte deadlines. Je moet je weinig zorgen maken over wat je allemaal op een dag klaar wil krijgen. Wat vandaag niet gebeurt, kan morgen ook nog. En ook al heb je misschien een lijstje met todo’s opgesteld (ramen schilderen, bomen snoeien...), ‘t is ip’t gemak. Elke dag is er om van te genieten.

Toepassen

Wat zou het betekenen als we die vakantiementaliteit nu zouden toepassen op de werkvloer? We doen een poging. Probeer in je hoofd afstand te nemen van de werkdruk, van je agenda en die lijst van taken die je nog moet doen. Pik er gewoon één taak uit en ga aan de slag. Laat ook de mails maar even staan... zo is het goed. Je beslissing is genomen en de rest kan echt wel even wachten. Dompel je vervolgens onder in datgene waar je mee bezig bent en zie het als een belevenis. Probeer ook bewust te blijven van wat je doet.

Af en toe is het goed even een stapje terug te zetten en te kijken naar het hele plaatje. Gewoon even zien naar het geheel waarbinnen je taak past, wat je al gedaan hebt en waar je naartoe werkt. Maar evengoed om even rondom te kijken, je omgeving op te nemen en te checken of je wel recht op je stoel zit. Om daarna weer de draad op te pikken en verder te werken aan die ene taak.

Klok

De taak moet natuurlijk op tijd klaar zijn, maar dat wil niet zeggen dat het een voortdurende race tegen de klok moet worden. En net dat is nu iets wat vaak op het werk gebeurt. Er zijn momenten waarop tijd belangrijk is (een deadline, een vergadering...) Maar los van die pieken kun je meestal gewoon doorwerken zonder je voortdurend op te hoeven jagen. Al te vaak creëren we voor onszelf een tijdsdruk die niet nodig is.

En word je plots onderbroken door een collega, dan is dat zo. Schuif je werk even aan de kant en luister naar wat hij/zij te vragen of te vertellen heeft. Zonder te denken aan het ‘tijdsverlies’ dat daarmee gepaard gaat. Deze oefening gaat immers niet om zo snel mogelijk iets gedaan te krijgen, maar om het moment zelf vast te pakken.

Net zoals je op vakantie zou doen wanneer je bijvoorbeeld onverwacht bezoek zou krijgen terwijl je net een boom aan het snoeien was. Of terwijl je in die hangmat lag te soezen.