Congo Airways start op 24 augustus
Foto: rr

De nieuwe nationale luchtvaartmaatschappij van de Democratische Republiek Congo (DRC), Congo Airways, zal haar eerste vlucht uitvoeren op 24 augustus. Dat heeft een verantwoordelijke van de maatschappij aan het Chinese persagentschap Xinhua gezegd in Kinshasa.

Het staatsbedrijf, dat in de voetsporen treedt van de in 2003 teloor gegane maatschappij LAC, zal concurrentie vormen voor Korongo Airlines, een filiaal van Brussels Airlines dat met een Airbus A320 opereert vanaf de luchthaven van Lubumbashi.

Airbus

Congo Airways heeft twee Airbus A320’s, die het overkocht van het Italiaanse Alitalia voor zowat 50 miljoen dollar. Het eerste toestel, dat Patrice-Eméry Lumumba gedoopt werd, naar de eerste premier van het onafhankelijke Congo, werd op 30 juli met veel tromgeroffel ontvangen op de luchthaven van Kinshasa-N’Djili. De tweede A320 wordt op 25 augustus verwacht, daarna nog gevolgd door een kleinere Bombardier.

Congo Airways kan een beroep doen op technische bijstand van de Franse luchtvaartmaatschappij Air France en plant te vliegen op acht steden in de DRC, waaronder Goma (oosten) en Kinshasa. Binnen de drie jaar moet dat aantal uitgebreid worden naar veertien binnenlandse bestemmingen, in een gebied dat zowat 80 keer groter is dan België. Daarna zijn ook internationale vluchten gepland.

Met de ontwikkeling van Congo Airways moet ook een verbetering van de luchtvaartinfrastructuur gepaard gaan. President Joseph Kabila onthulde recentelijk nog de gerenoveerde luchthavens van Kinshasa en Lubumbashi.