Zimbabwe wil uitlevering moordenaar Cecil de leeuw
Foto: AFP

De minister van Milieu van Zimbabwe, Oppah Muchinguri, heeft vrijdag gezegd dat de jagende Amerikaanse tandarts Walter Palmer aan het land moet worden uitgeleverd. Hij heeft zich volgens de minister met het doden van de populaire leeuw Cecil schuldig gemaakt aan stroperij en het financieren van illegale jacht.

De gids die de jachtpartij van Palmer organiseerde, Theo Bronkhorst, is inmiddels in staat van beschuldiging gesteld in Zimbabwe. De eigenaar van de boerderij in de buurt waarvan Cecil werd gejaagd, Honest Trymore Ndlovu, is ook aangehouden. De twee riskeren volgens de BBC vijftien jaar gevangenisstraf.

Naast Palmer wordt ook Zane Bronkhorst gezocht, een andere jager die bij de jacht betrokken zou zijn geweest. Het is onbekend waar Palmer zich momenteel bevindt. Zijn tandartspraktijk is gesloten sinds de ophef rond zijn persoon is ontstaan en hij is niet meer in zijn woonplaats gezien.

Gisteren riep een petitie de Amerikaanse regering op om Palmer uit te leveren. De oproep kreeg in korte tijd 100.000 handtekeningen, waarop het Witte huis liet weten het te bekijken.

Eind vorige maand werd de bekendste leeuw van Zimbabwe neergeschoten. Hij leefde in een nationaal park waar de jacht verboden is. De jagers hadden de leeuw eerst met voedsel uit zijn habitat gelokt en Cecil eerst met pijl en boog geraakt. Toen de leeuw dat overleefde volgde een jacht van 40 uur en kwam er met een pistoolschot een eind aan het leven. Walter Palmer betaalde 54.000 dollar voor de jachtpartij.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig