De voedingsindustrie en de winkels gaan samen een voorstel uitwerken om de impact van prijswijzigingen op het landbouwinkomen te beperken. Dat hebben de betrokken partijen bekendgemaakt in een gezamenlijke verklaring. Op enkele uitzonderingen na zijn de acties van de protesterende boeren donderdagnacht of vrijdagvoormiddag afgerond.

Sinds 10 uur zaten vertegenwoordigers van de sector, de voedingsindustrie en de distributie samen op de hoofdzetel van Comeos. Omstreeks 14 uur gingen de onderhandelaars uiteen. 'In overleg met de mededingingsautoriteiten gaan de partners van het ketenoverleg een voorstel uitwerken om de impact van prijsvolatiliteit op het landbouwinkomen te beperken', lieten ze weten.

Op korte termijn komt er een tijdelijke prijsondersteuning voor de zuivel- en varkenssector. Op langere termijn zou een stabiliseringsmechanisme moeten ontstaan waaraan alle schakels van de keten deelnemen. 'Beide elementen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en zullen deel uitmaken van een globaal concreet voorstel dat voor eind augustus zal uitgewerkt worden', klinkt het.

Dan moeten er ook voorstellen klaarliggen over de looptijd van de aankoopcontracten, het voeren van promotiecampagnes (herkomst van producten en prijzenpolitiek) en de afstemming van vraag en aanbod zowel op het vlak van de hoeveelheid als van de specificiteit van de producten, rekening houdend met de evolutie van het consumentengedrag.

Blokkades opgeheven

Donderdag werd de hele dag actie gevoerd in heel het land, maar zowat alle blokkades werden tegen middernacht opgeheven. Ook in Wallonië zijn in de nacht van donderdag op vrijdag verschillende blokkades, zoals die van het Lidl-distributiecentrum in Courcelles en dat van Colruyt in Gellingen, opgeheven. Aan het Colruytdepot in Woelingen (Ollignies) bleef nog tot na de vergadering bij Comeos evenwel de filterblokkade actief. En ook in West-Vlaanderen werden vrijdag enkele nieuwe acties gemeld. Zo was de afrit van de N31 naar de N348 even geblokkeerd, en werden boeren gesignaleerd aan de Carrefour in Brugge.