Woensdagmiddag is in de Antwerpse haven de MSC Zoe aangemeerd, dat met 19.224 TEU (standaardtwintigvoetscontainers) op papier het grootste containerschip ter wereld is. Het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen en burgemeester Bart De Wever (N-VA) zijn tevreden dat de Scheldehaven dergelijk grote schepen kan ontvangen. Antwerpen is ook de eerste én laatste aanloophaven, wat volgens havenbaas Eddy Bruyninckx voor een droomlading zorgt.

De MSC Zoe is nog maar sinds april afgewerkt en doet momenteel met de 23 zeelieden zijn maiden trip - de allereerste vaart - vanuit China naar Europa. Omstreeks 16 uur meerde het 395,4 meter lange en 59,9 meter brede gevaarte van de Zwitserse rederij MSC aan in het Deurganckdok op de Linkerscheldeoever.

Officieel is het containerschip momenteel het grootste ter wereld, al heeft rederij UASC een schip dat officieus 19.800 TEU zou aankunnen.

‘Met deze keuze van MSC is het enorm fijn dat aangetoond kan worden dat Antwerpen nautisch uitstekend toegankelijk is’, zegt Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA). ‘Er is bovendien nog meer goed nieuws op weg naar Antwerpen, met meer cargo. Dat horen we onder meer op onze rondreizen.’

De Wever benadrukte wel het belang van het nog te bouwen Saeftinghedok en Oosterweelverbinding, alsook de algemene mobiliteit in de regio.

Gedelegeerd bestuurder van het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen Eddy Bruyninckx wijst op de goede plaats die Antwerpen heeft in het vaartschema. ‘Antwerpen is én de eerste én de laatste haven in Europa. Het gaat daardoor een extra grote lading af- en opladen.’

Rond 7 augustus komt het schip nog een keer aan in Antwerpen. Op termijn zou ongeveer wekelijks zo’n groot schip naar Antwerpen komen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig