Jacht op Amerikaanse tandarts die Cecil de leeuw doodde
Walter Palmer (L) met een leeuw die hij eerder schoot. Foto: *
Een rijke tandarts uit Minnesota is kop van jut nu blijkt dat hij achter de dood van de leeuw 'Cecil' uit Zimbabwe zit. De leeuwenjacht zorgt wereldwijd voor verontwaardiging. Na de leeuw volgt een jacht op de tandarts zelf. Want de (sociale) media lusten Walter Palmer, zoals de jager heet, rauw.

Heel wat toeristen betalen grof geld om in de Afrikaanse natuurparken te jagen. Deze jachtpartijen halen uiterst zelden de media, maar Palmer had pech: zijn 'slachtoffer' was de bekende, dertien jaar oude leeuw Cecil. Het dier was een van de topattracties in het wildpark, want hij liet zich vaak zien met zijn herkenbare donkere manen. Bovendien maakte Cecil deel uit van een universitair onderzoek. De Universiteit van Oxford volgde het dier al jaren door een gps-band.  

De onderzoekers zagen via de gps dan ook dat Cecil buiten het park was en niet meer bewoog. Vervolgens werd het dier onthoofd en zonder huid teruggevonden. De manier waarop er gejaagd is verdient dan ook niet de schoonheidsprijs. 

De jagers hadden de leeuw eerst met voedsel uit zijn habitat gelokt, omdat binnen het park jagen illegaal is. Buiten het park mag dit wel in beperkte mate, met vergunning. Eenmaal buiten het park werd er een spotlight op de leeuw gezet, waardoor Palmer met zijn pijl en boog op het dier kon schieten.Cecil leefde nog en kon pas 40 uur later afgemaakt worden met een pistool. Palmer, die 54.000 dollar zou neergeteld hebben voor de jacht, poseerde nog met de leeuwenkop als trofee.

Zelf zegt hij dat hij van geen kwaad bewust was ten tijden van de jacht. 'Voor zover ik wist, was alles aan deze trip wettelijk en correct geregeld en uitgevoerd', kllinkt het in een persbericht. Hij zegt twee professionele gidsen te hebben ingehuurd die voor de vergunningen instonden. 

Maar in navolging van het nieuws wordt de Amerikaan afgemaakt op de sociale media. Zijn Facebookpagina vol met haatberichten en op recensiesite Yelp wordt zijn praktijk afgemaakt. Bij zijn tandartspraktijk, die momenteel gesloten is, worden pluchen leeuwen neergelegd. Maar het nieuws wordt ook omgezet in iets goeds. Er wordt aandacht gevraagd om juist nu te geven aan goede doelen. Talkshowpresentator Jimmy Kimmel vraagt in een emotioneel betoog om juist nu gul te geven aan organisaties als www.wildcru.org

 

 

Comedian Ricky Gervais vraagt om 'te blijven vechten'.

 

Want de onderzoekers vrezen voor het voortbestaan van de troep van zes leeuwinnen en twaalf jonge leeuwtjes, die Cecil leidde. Die zullen het nu heel moeilijk krijgen om zich te verdedigen tegen andere leeuwen.