Navo steunt Turkije in strijd tegen IS, EU bezorgd over Koerden
Navo-baas Jens Stoltenberg. Foto: REUTERS

De Navo en de Europese Unie hebben zich achter de Turkse campagne tegen Islamitische Staat in Syrië en Irak geschaard. De Europese Commissie vroeg president Tayyip Erdogan wel de relatie met de Koerden te verbeteren. Erdogan zelf waarschuwde de Navo-lidstaten dat die mogelijk meer zullen moeten doen om het land te helpen.

Turkije had een bijzondere Navo-bijeenkomst bijeengeroepen om steun te vragen voor de strijd tegen ‘terroristische organisaties’. ‘We betonen solidariteit met onze bondgenoot Turkije’, verklaarde Navo-secretaris-generaal Jens Stoltenberg namens de 27 andere lidstaten. Volgens hem is dit het juiste moment om ‘de instabiliteit aan Turkijes voordeur en aan de grenzen van de Navo aan te pakken.’

In aanloop naar de top werd zowel door de Navo als door Turkije zelf in alle toonaarden ontkend dat er bij de Turkse operaties steun zou komen van Navo-troepen. Erdogan verwees vandaag in China echter naar artikel van van het Noordatlantisch verdrag, dat de lidstaten ertoe verplicht militaire actie te ondernemen als een lidstaat aangevallen wordt.

‘Als een Navo-lid aangevallen wordt, zou de Navo die op elke mogelijke manier steunen’, aldus Erdogan. ‘Op dit moment wordt Turkije aangevallen en maakt het gebruik van het recht zichzelf te verdedigen. We zullen dat recht gebruiken tot op het einde. Maar het zou kunnen dat de Navo ook een plicht zal moeten vervullen.’

Europese Commissie: ‘Koerden blijven integreren’

Erdogan kondigde in China ook aan dat het vredesproces met de Koerden beëindigd is, tot grote onvrede van de Europese Navo-leden. Die hebben Erdogans hulp nodig om het probleem van de terugkerende jihadstrijders aan te pakken, maar vrezen tegelijk dat hij de jarenlange inspanningen voor binnenlandse vrede, die zij steunden, zomaar weggooit.

De Europese Commissie sprak de steun uit voor de Turkse pogingen om zichzelf te verdedigen tegen ‘terrorisme’. Toch werd ook de noodzaak benadrukt ‘om het integratieproces van de Koerdische bevolking gaande te houden’.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in