‘550.000 Belgen weten niet dat ze recht hebben op verhoogde tegemoetkoming’
Foto: VUM

De CM, de Christelijke Mutualiteit, kondigt aan dat ze leden die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming, maar dat niet weten, actief gaat opsporen. Alleen al bij de CM gaat het vermoedelijk om 100.000 à 120.000 personen, klinkt het dinsdag. Over alle ziekenfondsen heen gaat het ruw geschat om 550.000 personen.

Patiënten die recht hebben op de verhoogde tegemoetkoming betalen minder remgeld als ze naar de dokter, de apotheker of het ziekenhuis moeten. Ook hebben ze recht op de derdebetalersregeling. Die is verplicht sinds 1 juli, al geldt een overgangsregeling tot 1 oktober. Voorts maken ze aanspraak op voordelen zoals goedkoper openbaar vervoer en een verlaagd telefonietarief.

Laag gezinsinkomen

Een van de voorwaarden die recht geven op een verhoogde tegemoetkoming is een laag gezinsinkomen. De CM gaat nu al op zoek naar leden die onder de wettelijke inkomensgrens zitten, bijvoorbeeld door hen uit te nodigen voor een inkomensonderzoek als ze op pensioen gaan. Maar ze vermoedt dat 100.000 à 120.000 leden toch nog door de mazen van het net glippen.

'Wij gaan hen actief opsporen, zodat ook zij goedkopere gezondheidszorg kunnen krijgen', zegt Tom Joos, nationaal secretaris bij CM, in een persbericht. 'Een nieuwe regeling met de fiscus maakt dat mogelijk.'

Vanaf eind augustus

Concreet zal de fiscus vanaf eind augustus een signaal geven aan de ziekenfondsen als hun leden onder inkomensgrens zitten en dus vermoedelijk recht hebben op de verhoogde tegemoetkoming. De CM zal vervolgens haar betrokken leden uitnodigen voor een inkomensonderzoek, zodat ze de voordelen krijgen waar ze recht op hebben.

De CM telt 4,56 miljoen leden. Daarvan hebben er 671.000 recht op de verhoogde tegemoetkoming.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig