Oesters in Oosterschelde bedreigd door roofslak
Foto: istock

De Japanse stekelhoorn, een Aziatische roofslak, doodt in de Oosterschelde massaal zijn landgenoot, de Japanse oester, zo heeft de Nederlandse regionale krant Provinciale Zeeuwse Courant (PZC) dinsdag gemeld.

De slak boort een gat in de oesterschelp en slurpt hem leeg. Inmiddels is een groot deel van de jonge oesters in de Oosterschelde dood. Een drama voor de vissers, die samen met de provincie Zeeland en het Nederlandse ministerie van Economische Zaken een noodplan maken, aldus de PZC.

De slak zit al jaren in de Oosterschelde, maar vermenigvuldigt zich momenteel razendsnel. Op de menukaart van de ‘oesterboorder’, zoals de exotische slak ook heet, staan bij voorkeur jonge oesters (tot achttien maanden).

Massamoord

Op sommige plekken in de kom van de Oosterschelde bij Yerseke is al negentig procent van de oesters gedood, zo citeert de krant Cees van Liere van de Nederlandse oestervereniging, de overkoepelende organisatie van Nederlandse oestervissers en -kwekers.

Daarnaast hebben de Japanse oesters ook nog eens te lijden onder het herpesvirus. Dat veroorzaakt de laatste jaren van tijd tot tijd een oesterziekte die kan leiden tot grote sterfte onder Japanse oesters. Het virus is geen bedreiging voor de voedselveiligheid of volksgezondheid, beklemtoont de krant.

Omdat het vooral om jonge oesters gaat, zijn de gevolgen voor komend seizoen - dat op 7 september start - nog beperkt. Maar de verwachting is dat vanaf 2016 het aantal oesters uit de Oosterschelde sterk afneemt. De vissers maken zich dan ook grote zorgen over de toekomst.