Acht tips om meer tijd voor jezelf te maken
Foto: rr
We moeten rennen, springen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en weer doorgaan. Herman Van Veen zong het al in 1979, en de laatste jaren is die situatie zeker niet verbeterd. Veel mensen die elke dag in de ratrace zitten, snakken dan ook naar meer tijd voor zichzelf. Alleen: hoe zorg je daarvoor? Deze 8 tips zijn een startpunt.
 1. Maak een 'brain dump'. Veel mensen hebben het gevoel dat ze nauwelijks tijd voor zichzelf kunnen maken omdat ze zo veel aan hun hoofd hebben en aan te veel verschillende dingen moeten denken. Er bestaan tal van manieren om to-dolijstjes samen te stellen - apps zoals Wunderlist, Todoist of Any.do helpen je al een eind op weg, net zoals het boek Getting Things Done van David Allen  - maar je moet bij alle methodes altijd eerst beginnen met een 'brain dump'. Schrijf alles op wat in je opkomt, van de allerkleinste tot de allerbelangrijkste zaken, giet ze achteraf in lijstjes en maak er taakjes van. Je zal merken dat van zodra je een manier hebt gevonden om een efficiënte to-dolijst bij te houden, er vanzelf mentale ruimte ontstaat. 
   
 2. Besteed zaken uit. Een tip die mogelijk flink wat geld kost, maar toch het overwegen waard is. Neem een blad papier en schrijf een aantal zaken op die je niet zo graag doet, maar waar je wekelijks wel relatief veel tijd in investeert. Kijk wat je (deels) zou kunnen uitbesteden of anders invullen. Ga bijvoorbeeld eens wat vaker uit eten als je niet graag kookt, overweeg een poetsvrouw, of investeer toch in een vaatwasser of die grasmaairobot. Onrechtstreeks koop je hiermee tijd voor jezelf.
   
 3. Wandel wat vaker rond. Zeker als je een kantoorbaan hebt, is het belangrijk om tijdens de dag af en toe een ommetje te maken. Dat hoeft niet lang te zijn - vijf minuten kan al volstaan - maar het creëert wel een minimomentje voor jezelf. Wat ook louterend werkt, is een wandelingetje tijdens je lunchpauze - vaak komen creatieve ideeën of oplossingen voor problemen op zo'n moment. En je treedt in de voetsporen van onder andere Beethoven, Charles Darwin, Steve Jobs en Mark Zuckerberg, die allemaal grote fans waren van wandelingen om hun gedachten te verzetten en tijd voor zichzelf te claimen.
   
 4. Leer 'nee' te zeggen. Geef je grenzen aan en zorg dat je goed weet wat je prioriteiten zijn, professioneel en privé. Denk goed na hoeveel tijd je wil investeren in zaken die niets met die prioriteiten te maken hebben. Stop met dingen te doen die niet belangrijk zijn.
   
 5. Adem. Of ten minste: adem bewust. Door op je ademhaling te letten en ten allen tijde langzaam in- en uit te blijven ademen - zeker in stressvolle situaties - zal je merken dat je vanzelf kalmer wordt. Diep ademhalen zou immers meer zuurstof naar de hersenen brengen. Korte meditatie- of mindfulnessoefeningen kunnen zeker ook geen kwaad. Er bestaan tegenwoordig tal van laagdrempelige manieren om je te helpen op elk moment van de dag; Headspace bijvoorbeeld, een Engelstalige dienst/smartphoneapp die zichzelf aanprijst als 'een fitnessabonnement voor je geest'
   
 6. Zorg voor een dagelijks ritueel. Als je een acute nood hebt aan meer tijd voor jezelf, is de kans groot dat je niet goed voor jezelf zorgt - en je dus ook niet goed weet hoe je zoiets moet aanpakken. Het is allemaal een kwestie van gewoonte, en die ontstaat pas als je vaak genoeg hetzelfde doet. Wat je ook doet om te ontspannen, zorg er voor dat je het dagelijks op ongeveer dezelfde manier en tijdstip doet. De eerste weken zal je jezelf er voortdurend aan moeten herinneren, maar de gewoonte zal er snel insluipen.
   
 7. Zet je smartphone af en toe eens uit. Vorige week hadden we het in deze Camping Content-reeks over smartphoneverslaving en tips om daar komaf mee te maken. Niet dat elke smartphonebezitter per definitie een schermjunkie is, maar let er eens op hoe vaak je het ding in een reflex bovenhaalt om wat doelloos te swipen en tikken, en je zal versteld staan.
   
 8. Blokkeer persoonlijke tijd in je agenda. Wanneer het geschikte moment is om tijd voor jezelf op te eisen, is voor iedereen anders. Kies een moment waarop de kans dat iemand je zal storen klein is, en zorg dat je ook nog voldoende energie hebt. Wachten tot de kinderen 's avonds in bed liggen, de afwas gedaan is en alle mailtjes voor die dag verstuurd zijn, is niet het beste plan. Waarom plan je je persoonlijke tijd niet in de vroegste uurtjes van de ochtend? Sta wat vroeger op en begin rustig aan de dag met de dingen die jij graag doet.