Tienen na zeven maanden weer bestuurbaar
Katrien Partyka (CD&V) wordt de nieuwe burgemeester van Tienen. Foto: vrs

In Tienen kan dinsdag een nieuw schepencollege aantreden. De Raad van State heeft gisteren na zeven maanden politieke onbestuurbaarheid de laatste hindernis weggenomen.

Sinds eind vorig jaar zat de suikerstad in een imbroglio van wisselende kampen en verrassende wendingen. Dat begon toen CD&V-lijsttrekster Katrien Partyka eind vorig jaar weigerde om nog verder te besturen met de SP.A van burgemeester Marcel Logist, die Partyka een gebrek aan dynamisme verweet.

Partyka stuurde aan op een coalitie van CD&V met Open VLD, N-VA en Groen, maar dat manoeuvre ontplofte in haar gezicht. SP.A kon Open VLD en Groen overtuigen om met hen coalitiegesprekken aan te gaan en CD&V in de oppositie te zetten. Daardoor werd de gemeente onbestuurbaar. In februari al werd de nieuwe procedure toegepast die een gemeenteraad in staat stelt om van coalitie te wisselen wegens ‘structurele onbestuurbaarheid’, iets wat voordien onmogelijk was.

SP.A toch in oppositie

Maar ook de gesprekken tussen SP.A, Open VLD en Groen liepen in het voorjaar spaak. Vooral Open VLD onderhandelde de SP.A, die het voornamelijk om te doen was om CD&V een hak te zetten, de kleren van het lijf. Dat sloeg diepe wonden in de partij. Twee SP.A’ers waren niet akkoord met de gang van zaken en weigerden met de nieuwe meerderheid mee te stemmen. Een van hen, schepen Patrick Grootjans, werd om die reden uit de partij gezet.

Uiteindelijk belandde de SP.A toch in de oppositie en werd CD&V opnieuw van stal gehaald voor een coalitie met N-VA, Open VLD en Groen, waardoor Katrien Partyka dan toch de burgemeesterssjerp mag omgorden.

De Raad van State was de laatste die daar een stokje kon voor steken. De Raad heeft al herhaaldelijk het laatste woord in gemeentelijke discussies over onbestuurbaarheid, en oordeelde al meermaals dat de onbestuurbaarheid die gemeenteraden claimen, in werkelijkheid niet diep genoeg is om als ‘structureel’ erkend te worden.

In deze had de SP.A er het grootste belang bij om bij de Raad van State te gaan klagen. Maar de ironie wou dat de partij dat niet kon. Ze heeft zelf de onbestuurbaarheid helpen goedkeuren, waar ze nu tegen zou moeten protesteren.

Raad volgt auditeur

Nog meer ironisch is dat schepen Patrick Grootjans, die door de partij in de ban is gedaan, dat wel kon, want hij weigerde van bij het begin om de onbestuurbaarheid goed te keuren. Grootjans heeft inderdaad een klacht bij de Raad van State ingediend, waarmee hij de partij die hem aan de deur zette, een handje helpt.

Maar de Raad van State is hem gisteren niet gevolgd. Eerder had de auditeur van de raad al aangegeven dat er geen ernstig argument werd gegeven om de onbestuurbaarheid van Tienen te verwerpen. Door die definitieve erkenning van onbestuurbaarheid kan Tienen dinsdag een nieuw schepencollege aanstellen.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig