Opnieuw recordaantal bezoekers voor veertigste Sfinks Mixed
Foto: Koen Bauters

De jubileumeditie van Sfinks Mixed, het multiculturele gratis festival in Boechout, heeft ondanks het mindere weer ongeveer 85.000 bezoekers geteld. Dat zijn er 6.500 meer dan vorig jaar, dat ook al een recordjaar was.

‘Voorlopig gaat het dus al om een beetje meer bezoekers dan vorig jaar, wat fijn is, gezien het niet extreem tropische weer van de afgelopen dagen’, zegt organisator Patrick De Groote. ‘Hoewel dit de derde gratis editie is, weet nog niet iedereen dat het gratis is. Jaar na jaar begint dat nu wat door te sijpelen. En wellicht speelt ook mee dat het een jubileumeditie is.’

In de afgelopen dagen kregen zowel de - jarige - Slongs Dievanongs op het podium, alsook reggae-icoon Bunny Wailer, muzikant in de groep van wijlen Bob Marley, de weide aan het dansen. De Groote prees ook de optredens van onder meer de Senegalees Cheikh Lô, het Libanese Mashrou Leila en de Kaapverdische band Ferro Gaita. Voor de kinderen was er van eigen bodem onder meer de band Radio Oorwoud.

‘Het is vanavond ook fijn afsluiten met Bart Peeters. Hij is al vanaf het begin bij Sfinks betrokken. In zijn muziek hoor je allerlei invloeden: van de Balkan, uit Afrika of Zuid-Amerika. Hij verbindt het kleine Boechout met de wereld’, stelt de organisator nog.

Sfinks Mixed trekt volgens hem steeds meer jonge mensen aan, alsook jongeren van erg diverse origine. ‘Het is nog wat zoeken in ons aanbod. Het voelt als een derde editie van een nieuw festival’, zegt De Groote, die blijft betreuren dat Vlaanderen hun subsidies heeft geschrapt. Hij spreekt van een overlevingsstrategie, maar beaamt dat er volgend jaar wel degelijk een 41ste editie zal komen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig