André Greipel heeft de prestigieuze sprint op de Champs-Elysées gewonnen, de traditionele slotetappe van de Tour de France. Op de natte en spekgladde kasseitjes was de Duitser van Lotto-Soudal de snelste in een massasprint, goed voor zijn vierde zege in deze Tour. Chris Froome bolde al lachend over de streep: de Britse Keniaan won voor de tweede keer het eindklassement in deze Ronde van Frankrijk.

Tour de France op Sportwereld.be

De slotrit van 109,5 kilometer van Sèvres naar Parijs kreeg een speciaal tintje. Al na 41 kilometer werden de tijdsverschillen opgemeten, bij de eerste doorkomst op de Champs Elysées. De laatste 68,5 kilometer werden omwille van de slechte weersomstandigheden geneutraliseerd, waardoor enkel de sprinters nog voluit moesten gaan op de natte kasseitjes.

Goed ingeduffeld

160 renners trokken zich op gang voor hun laatste rit in deze Tour. Goed ingeduffeld maar toch kregen we in het begin de traditionele beelden van een aan champagne lurkende gele trui, een ploegfoto van de winnende ploeg en de verschillende truidragers op een rijtje. Dat waren er dit jaar slechts drie want Chris Froome won naast de gele leiderstrui ook de bolletjestrui (Bardet mocht als tweede in het bergklassement die trui wel dragen maar mocht niet mee op de foto), de groene trui is voor het vierde jaar op rij voor Peter Sagan en de witte trui mag met Nairo Quintana mee naar Colombia.

De renners haastten zich niet om hun trein of vliegtuig te halen en werkten het begin af in een heus toeristentempo. Ook na de eerste passage op de natte Champs Elysées bleef het deze keer opvallend rustig: de renners wilden eerst de natte kasseien verkennen alvorens het tempo op te drijven.

Pas op 50 kilometer van de streep brak de koers open werd er slag om slinger gedemarreerd. Uiteindelijk geraakten drie renners weg en onder hen ook één Belg: Kenneth Vanbilsen. Hij ging samen met de Fransman Vachon en de Portugees Oliveira de uitdaging aan om een aangekondogde massapsrint te ontlopen. Een hopeloze opdracht met achter hen de spurtersploegen. In het slot maakten opnieuw Vanbilsen en Rohan Dennis het nog even spannend maar we kregen toch de verwachte massasprint.

De aangekondigde sprint

Zoals elk jaar kregen we in de slotkilometers nog een zenuwachtig gewriemel met ook nog enkele speldenprikken die de boel ontregelden. Alexander Kristoff begon van ver en André Greipel leek in een verloren positie te zitten, maar de Duitser van Lotto-Soudal kwam sterk terug, gaf alsnog iedereen het nakijken en pakte zo zijn vierde etappezege in deze Tour, zijn eerste op de Champs Elysées. De Fransman Coquard werd nog tweede.

Mede door de neutralisatie beleefde Chris Froome een kalme middag. Enkel een zak die aan zijn fiets bleef halen dwong hem nog tot een fietswissel in de voorlaatste ronde maar hij bolde uiteindelijk al lachend over de streep met zijn tweede eindzege op zak. De Colombiaan Nairo Quintana werd tweede op 1’12”, Alejandro Valverde mocht als derde mee op het podium. Serge Pauwels werd ind eindstand eerste Belg op de dertiende plaats.

Uitslag:

1. André Greipel (Lotto-Soudal)
2. Bryan Coquard (Europcar)
3. Alexander Kristoff (Katyusha)
4. Edvald Boasson Hagen (Team MTN)
5. Arnaud Démare (FDJ)
6. Mark Cavendish (Etixx - Quick-Step)
7. Peter Sagan (Tinkoff - Saxo)
8. John Degenkolb (Giant)
9. Michael Matthews (Orica)
10. Ramunas Navardauskas (Cannondale)

Eindstand:

1. Chris Froome de 3354,3 km in 83u19:15 (gem. 40,26 km/u)
2. Nairo Quintana + 1’12”
3. Alejandro Valverde + 5’25”
4. Vincenzo Nibali + 8’36”
5. Alberto Contador 9’48”
6. Robert Gesink + 10’47”
7. Bauke Mollema + 15’14”
8. Mathias Frank + 15’39”
9. Romain Bardet + 16’00”
10. Pierre Rolland + 17’30”

Bekijk hier de volledige uitslag en de volledige eindstand