Rusland versterkt zeemacht wegens ‘ontoelaatbare expansiedrift Navo’
Foto: REUTERS

De nieuwe zeemachtstrategie van Rusland zal zowel de strategische posities in de Zwarte Zee als in de Atlantische Oceaan als in de Middellandse Zee versterken. Dat is een gevolg van wat de Russen zien als de ‘ontoelaatbare expansiedrift van de Navo’.

Dat bleek zondag op de website van het Kremlin waar een document werd gepubliceerd dat reageert op de eerdere versterking van de Navo-capaiteit in Centraal-Europa. Een en ander moet natuurlijk gezien worden in de context van de crisis in Oekraïne, wat de grootste bron van spanningen is tussen Oost en West sinds het einde van de Koude Oorlog.

In het document van 46 bladzijden gaat het vooral over de positie van de zeemachtcomponent van het Russische leger en daarin worden de verplaatsingen van westerse defensie-infrastructuur naar de Russische grenzen bestempeld als ‘ontoelaatbaar’.

De Russen stellen daar tegenover dat ze hun infrastructuur aan de Zwarte Zee en in de Krim willen versterken, met als doel ‘de vrede en de stabiliteit te behouden in de regio’.

Ook in de Atlantische Oceaan ambieert de Russische defensie om ‘met een voldoende sterke militaire slagkracht aanwezig te zijn in de regio’. En hetzelfde doel is er in de Middellandse Zee waar de Russische vloot zich ‘permanent zal ontplooien’.

Ook in de Noordelijke IJszee moet ‘de strategische stabiliteit gegarandeerd worden’ en dat betekent eveneens ‘het beperken van de bedreiging van de nationale veiligheid’ door het inzetten van voldoende troepen van de Noordelijke Vloot.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig