Israëlische politie valt al-Aqsamoskee binnen
Foto: AFP

Tijdens relletjes met moslims in Jeruzalem is de Israëlische politie zondagochtend de al-Aqsamoskee binnengedrongen. Volgens politiewoordvoerder Micky Rosenfeld zijn agenten maar enkele meters in de moskee gegaan om de deuren te sluiten zodat tientallen de politie niet langer zouden kunnen bestoken met stenen, vuurwerk en andere projectielen.

‘Het was enkel om de deuren te sluiten’, aldus Rosenfeld. ‘We zijn niet naar binnen gestormd.’ Het is erg uitzonderlijk dat de politie in de al-Aqsamoskee komt, een hoogst gevoelige en heilige plaats voor moslims. Naar verluidt hadden jonge Palestijnen zichzelf in de moskee gebarricadeerd. Vier agenten raakten lichtgewond tijdens de rellen.

De relschoppers verzetten zich tegen joodse toegang tot de religieuze plek in de oude stad, die de joden Tempelberg noemen en ook voor hen een heilige is. Zondag is voor joden de rouwdag Tisha B’Av, waarbij de joden de verwoesting van de tempel door de Romeinen herdenken. Er worden tienduizenden joden verwacht aan de Tempelberg.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig