Bart Swings bezorgt Belgische delegatie achtste goud
Foto: BELGA
Met een indrukwekkende solo heeft Bart Swings zondag tijdens de Europese kampioenschappen skeeleren in Innsbruck de marathon besloten. Zo troosteloos als de industriewijk er ook in de zon uitzag, zo schitterend was de triomf van Swings.

Vijf kilometer voor de eindstreep nam Swings afstand van de Fransen, die hem een week lang hadden al dan niet reglementair hadden gehinderd. Ewen Fernandez eindigde als tweede, Nolan Beddiaf werd derde. Het was het einde van een zware werkdag, waarop hij in de ochtend nog naar eigen zeggen 'zelfmoord' had gepleegd. Dat gebeurde tijdens de puntenkoers, die als gevolg van de regen van zaterdag naar de vroege ochtend was verschoven. 'Zes uur opgestaan en ik ben toch al geen ochtendmens.' Tussendoor was er nog een aflossingsrace, die eindigde in een valpartij. Rond vier uur in de middag zat het werk erop.

De Europese bond CEC had de skaters overwerk bezorgd. De skeelerautoriteiten joegen het peloton in de vroege ochtend voor een puntenkoers en een afslossingsrace de weg op om ze vervolgens elders in de stad op te wachten voor een heuse marathon.
Op de laatste dag van de titelstrijd voegden de Belgische skaters zes medailles toe aan hun collectie. Met 23 plakken gaan ze naar huis. Van de acht titels eisten Swings en juniore Stien Vanhoutte er drie op.

De tweede zondagse titel ging naar het meisjestrio, dat naast Vanhoutte bestaat uit Nymphe Keuleers en Ellen van de Catsye. Net als op de baan bleek het drietal superieur.

Zilver was er ondanks die zelfmoord voor Bart Swings, die traditiegetrouw in de eerste ronden veel punten sprokkelde, maar werd achterhaald door de Italiaan Fabio Francolini. Swings was daarmee toch enigszins ongelukkig.

Maar, afgezien van de in de marathon gevallen Anke Vos, was Sandrine Tas ongelukkiger. Tas zag haar plannen om op de weg goud te winnen doorkruist door de onverslaanbaar lijkende Francesca Lollobrigida. Eerst op de puntenkoers op de weg en later in de marathon. Achter de Nederlandse Manon Kamminga werd Tas telkens derde. 'Het was vooral mentaal erg zwaar. Ik moet erkennen dat Lollobrigida me echt te sterk is. Ik moet nog wat leren om bij de senioren te kunnen winnen. Wat ik nu ga doen is rusten en studeren.' Het laatste brons ging overigens op de aflossing naar de Belgische B-jongens.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig