Turkije vraagt spoedbijeenkomst Navo
Militanten tijdens een demonstratie in Istanboel Foto: AFP
Navo last dinsdag, op vraag van Turkije, een buitengewone vergadering in met de ambassadeurs van de 28 lidstaten. Het land wil het aanhoudend conflict met terreurmilitie IS en met PKK-militanten op tafel leggen. De vergadering werd belegd na een bijzonder woelige week, Turkse media melden ondertussen dat er opnieuw bombardementen bezig zijn.

Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt te willen overleggen met de andere Navo-leden over verdere stappen onder artikel 4 van het Navo-verdrag, dat gaat over bedreigingen voor de nationale veiligheid van een lidstaat. De vergadering met de ambassadeurs van alle 28 Navo-leden zal dinsdag plaatsvinden.

EU tikt Turkije op de vingers

De Europese Unie (EU) heeft Turkije zaterdag aangemaand het vredesproces met de Koerden voort te zetten. Dat maakte Federica Mogherini, de hoge vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid van de EU, duidelijk in een in Brussel gepubliceerde verklaring. Mogherini had tevoren met de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Mevlut Cavusoglu, getelefoneerd. Mogherini stelde vast dat Ankara ‘de voorbije jaren moed, vastberadenheid en wijsheid heeft getoond’ door zich voor een politieke oplossing van het aanslepende conflict met de Koerden te engageren. De EU blijft Turkije wel steunen in de ‘strijd tegen de terreumilitie IS’.

De Duitse minister van Defensie, Ursula von der Leyen, zei aan de krant Bild am Sonntag ongeveer hetzelfde: Turkije heeft het recht zich te verdedigen tegen IS, maar blaast best niet de zo moeizaam gebouwde bruggen met de Koerden op.

Steun Witte Huis

Het Witte Huis, daarentegen, vindt dat de Turken ook het recht hebben de PKK te bestoken. Viceraadgever voor nationale veiligheid Ben Rhodes herinnerde er aan dat ook de VS de van origine marxistische PKK als een ‘terreurorganisatie’ beschouwen. De PKK staat inderdaad op de ‘zwarte lijst’ van de VS, maar merkwaardig genoeg onderhoudt Washington goede relaties met de regionale overheid van Iraaks Koerdistan, die enerzijds onderdak biedt aan Turkse Koerden, maar anderzijds ook tegen IS vecht. Overigens hebben de recente aanslagen in Turkije Ankara doen beslissen, het licht op groen te zetten voor het gebruik door Amerikaanse jachtvliegtuigen van Turkse militaire bases. Dat is dan weer in het kader van de, tot dusver maar lauwtjes gevoerde, strijd tegen IS.

Turkije sloot in 2013 een wapenstilstandsakkoord met de Koerden en bleef jaren opvallend afzijdig tegenover de IS-dreiging in de buurlanden Irak en Syrië. In Noord-Syrië werd de opmars van IS tot stilstand gebracht door Koerdische peshmerga. Dat bleek niet echt naar de zin van president Erdogan, wat de speculaties voedde dat Turkije meer deed dan IS ‘tolereren’ in haar jihadi-strijd om, onder andere, de Syrische president Assad af te zetten.

Sinds enkele dagen heeft Ankara het roer geheel omgedraaid en voert het luchtaanvallen uit tegen zowel IS op Syrisch grondgebied als tegen de Koerden van de PKK die hun uitvalsbases hebben in Iraaks Koerdistan

Twee agenten gedood

In de overwegend Koerdische provincie Diyarbakir, in het zuidoosten van Turkije, zijn zaterdagavond twee soldaten omgekomen bij de ontploffing van een bomauto. Vier anderen raakten gewond. De aanslag was gericht tegen een militair konvooi en werd nog niet opgeëist.Volgens de plaatselijke autoriteiten van het Turkse district Lice zou de wagen zijn ontploft bij aankomst van een militair konvooi dat ter plaatse was geroepen voor een brandende auto. Er werd een grootschalige actie opgezet om de daders van de aanslag te vinden, luidt het verder.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig