Gedaan met grappen stelen op Twitter #copyright
Foto: twitter
Het lijkt erop dat Twitter berichtjes wist omdat ze ‘gestolen’ zijn van andere twitteraars. Twitter baseert zich daarvoor op copyrightregels.

Het was Olga Lexell, uit Los Angeles, die blijkbaar de kat de bel aanbond, melden verschillende Amerikaanse media.

Ze legt - in een tweet, hoe anders? - uit dat ze als freelance schrijfster moet leven van haar grappen. Ze gebruikt Twitter om die grappen 'uit te testen', maar ze beschouwt ze wel als haar intellectuele eigendom en geeft geen toestemming aan anderen om ze zomaar te kopiëren.

Ze vroeg dan ook aan Twitter om die berichtjes zonder bronvermelding te verwijderen. 

saw someone spill their high end juice cleanse all over the sidewalk and now I know god is on my side
De bewuste tweet van uh (@runolgarun)
July 9, 2015


Volgens Lexell ging het vooral om 'spam accounts' die niets anders doen dan elke dag tientallen grappige tweets van anderen te posten. 

Blijkbaar gaf Twitter gevolg aan haar vraag, want een aantal gebruikers zagen hun tweet ingetrokken worden met de vermelding dat dat gebeurde naar aanleiding van een vraag van de rechthebbende. 

Twitter treedt al langer op tegen foto's en video's die onrechtmatig online geplaats worden door gebruikers die de rechten op het materiaal niet hebben, of die beledigend zijn, maar dat de tekst van een tweet, die maximaal 140 tekens lang is, geviseerd wordt op basis van het copyright, is eerder uitzonderlijk. 

 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig