Britten mogen volgend jaar over lidmaatschap EU stemmen
Foto: epa

‘Moet het Verenigd Koninkrijk lid blijven van de Europese Unie?’ Dat zal de vraag zijn die de Britse bevolking al in juni 2016 zullen moeten beantwoorden in een nationaal referendum over het EU-lidmaatschap. Dat meldt de Britse krant ‘The Independent’ zondag.

De Britse regering beloofde eerder al dat de Britten uiterlijk tegen eind 2017 hun stem zouden moeten uitbrengen over het Britse EU-lidmaatschap. Maar de Britse premier David Cameron wil, volgens bronnen in zijn entourage, het referendum al in juni volgend jaar houden. Cameron zal de definitieve datum aankondigen in oktober tijdens zijn jaarlijkse partijcongres.

Wellicht hebben de recente gebeurtenissen in Griekenland een rol gespeeld in de beslissing van Cameron om de volksraadpleging vroeger te houden dan eerst was voorzien.

Binnen de regering wordt gevreesd dat de onderhandelingspositie van de Britten zou verzwakken als het referendum pas eind 2017 wordt gehouden. Want dan zouden de Britse eisen een onderwerp van discussie kunnen worden in de Duitse en Franse verkiezingen die in dat jaar worden gehouden.

45 procent voor, 35 procent tegen

Alle Britse burgers ouder dan 18 jaar en leden van de Commonwealth wonend in het Verenigd Koninkrijk mogen hun stem uitbrengen. Maar in tegenstelling tot lokale verkiezingen, hebben EU-burgers die wonen in het UK geen stemrecht.

Opiniepeilingen geven aan dat, als het referendum vandaag zou worden gehouden, 45 procent van de Britten voor een behoud van het EU-lidmaatschap zou stemmen. 35 procent zou tegen stemmen, 16 procent heeft nog geen keuze gemaakt en 4 procent zou niet gaan stemmen.

Cameron hoopt het Verenigd Koninkrijk in de Europese Unie te houden, maar dan wel mits de nodige hervormingen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig