Onze noorderburen worden geteisterd door de zwaarste zomerstorm ooit. De hulpdiensten moesten al zo'n 500 keer uitrukken, het noodweer eiste al een dode en minstens twee gewonden.

Het noodweer dat over Nederland trekt, heeft zaterdag een eerste dode geëist. Bij het Bilderberghotel in Wolfheze (nabij Arnhem) kwam een man om het leven toen een omvallende boom terechtkwam op de auto waar hij inzat.

In Amsterdam raakten zaterdagmiddag twee mensen gewond nadat een boom door de storm op een auto viel. Brandweerlieden moesten de bestuurder, die achter het stuur bekneld zat, uit de auto bevrijden. Over de aard van de verwondingen is nog niets bekend.

Een voorbijganger maakte de video hieronder aan de Brouwersgracht in Amsterdam. De boom viel op een auto en een woonboot. De brandweer bevrijdde de drie Zweedse toeristen die in de boot gekneld zaten. Zij kwamen er met de schrik vanaf.

Door de zomerstorm moesten de hulpdiensten al zo’n 500 keer uitrukken. Dat meldde alarmeringen.nl. Tussen middernacht en 16.30 uur werd zaterdag zeker 474 keer hulp geboden wegens ongevallen en schade veroorzaakt door de harde wind. Uit de regio Rotterdam-Rijnmond kwamen de meeste meldingen, gevolgd door de regio Gelderland-Midden, Haaglanden en Amsterdam-Amstelland.

Zwaarste zomerstorm ooit

Nederland heeft zaterdagmiddag officieel te maken met de zwaarste zomerstorm ooit. Volgens de meteorologen van weeronline.nl waaide het een uur lang windkracht 10 in IJmuiden. Nooit eerder sinds de metingen in 1901 begonnen, kwam het in juli tot zware storm. Dat het een uur lang zo hard waait, is een voorwaarde om te kunnen spreken van zomerstorm. Maar een keer eerder kwam het in de zomer tot zware storm. Daarvoor moeten we terug naar 12 augustus 1914, aldus een woordvoerder.

Ook stormachtig in België

Ons land werd in de nacht van vrijdag op zaterdag ook al geteisterd door zware onweders. Vooral de provincies Oost-Vlaanderen, Antwerpen en Limburg getroffen door de zware onweersbuien die gepaard gingen met veel neerslag in korte tijd. Aan de kust, waar deze nacht vooral veel regen viel, is ondertussen een sterke wind komen opzetten.  

Zaterdagnamiddag was er ook nog veel bewolking en regen, met een krachtige wind, aan de kust hard tot stormachtig uit het noordwesten. Voorts traden er zware windstoten op.

Zaterdagavond maakt het noorden van het land nog tijdelijk kans op een bui maar ‘s nachts wordt het overal droog met opklaringen bij een verder afnemende wind. De temperaturen dalen naar 7 tot 12 graden.

Zondagochtend is het droog met af en toe zon. Later neemt de bewolking toe en halverwege de namiddag begint het te regenen over het westen van het land. De neerslag zal pas ‘s avonds het oosten bereiken. Er waait een matige wind uit zuid tot zuidwest. Het kwik stijgt naar 17 tot 21 graden.

Maandag en dinsdag is het meestal bewolkt, winderig en ook regenachtig bij ongeveer 19 graden. Vanaf woensdag is het overwegend droog met geregeld zon. Het kwik stijgt van zo’n 19 graden woensdag naar gemiddeld 21 graden in de tweede helft van de week.