‘Hogere btw elektriciteit moet vanaf september’
Minister Johan Van Overtveldt. Foto: EPA

De verhoging van de btw op elektriciteit moet in september doorgevoerd worden. Dat zegt de woordvoerder van minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) in een reactie op de Federatie van de Belgische elektriciteits- en gasbedrijven (Febeg). Die organisatie had donderdag laten verstaan dat een verhoging vanaf 1 september te ambitieus was. De elektriciteitsleveranciers zouden meer tijd nodig hebben om alle voorbereidingen te treffen.

De btw-verhoging van 6 naar 21 procent is een onderdeel van de taxshift die de federale regering donderdag voorstelde. Febeg bevestigt dat die beslissing een gemiddeld gezin ongeveer 100 euro per jaar zal kosten.

De elektriciteitsleveranciers vragen wel een langere implemenatieperiode. Ze moeten immers de gezinnen informeren, de voorschotfacturen herberekenen, de informaticasystemen aanpassen ... ‘Om dit aanpassingsproces correct te laten verlopen vragen de leveranciers een langere voorbereidingsperiode; 1 september is absoluut te ambitieus’, stelt Febeg in een persbericht. De federatie voegt toe dat september voor veel gezinnen sowieso al een dure maand is met de start van het nieuwe schooljaar.

Volgens Febeg maakt de elektriciteitsprijs nog ongeveer een derde uit van de totale elektriciteitsfactuur. ‘Sinds 2012 is de prijs van de energiecomponent in de elektriciteitsfactuur met 5 procent gedaald’, klinkt het. De rest van de factuur bestaat uit heffingen, taksen, distributie- en transportkosten.

Maar bij het kabinet-Van Overtveldt heeft men weinig oren naar het pleidooi van Febeg. ‘Het moet vanaf september’, zegt woordvoerder Ferry Comhair.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in