‘Gezondheidstaks heeft niets met gezondheid te maken’
Foto: Peter Hilz
Suikerhoudende frisdranken en zoete alcopops worden vanaf volgend jaar duurder. Het gaat wel maar om een kleine prijsstijging en precies dat oogst kritiek. ‘Hiermee wordt gezonder gedrag niet gestimuleerd’, klinkt het bij experts.

De taks op frisdranken met suiker en op de zoete ­alcopops (limonades gemengd met sterke drank) zal de staatskas vanaf 2016 jaarlijks 50 miljoen euro opleveren. Maar hij moet ons ook aanzetten om naar gezondere dranken te grijpen, zegt minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD). Of de ‘gezondheidstaks’ ons werkelijk gezonder zal doen leven, is wel zeer twijfelachtig. Want we zullen het nauwelijks voelen.

Hoeveel de taks per fles of blikje suikerhoudende drank precies zal bedragen, is nog niet bekend. Een kleine rekensom met de verkoopcijfers van suikerhoudende frisdrank (967 miljoen liter in 2013) voorspelt wel dat het hoogstens om 5 cent per liter gaat. 

Een maat voor niets

Met zo’n kleine prijsstijging is de gezondheidstaks een maat voor niets, zegt Ignaas Devisch. Als professor medische ethiek aan de UGent bestudeerde hij samen met gezondheidseconoom Lieven Annemans (ook UGent) de vet- en suikertaks. ‘Je moet de prijs van een ongezond product met minstens 20 procent verhogen om het koopgedrag te wijzigen. Deze taks is dus puur een budgettaire maatregel. Schrap het woord “gezondheid” maar uit “gezondheidstaks’.’

‘Zo’n taks zal overigens alleen werken als hij in een breder beleid past, zoals in Finland. Daar worden de opbrengsten van de taks gebruikt om gezondere alternatieven goedkoper te maken en voor gezondheidspreventie. Maar daarover rept onze federale regering met geen woord. Ik vind dat onthutsend.’