‘KU Leuven houdt proefapen bewust dorstig’
Archiefbeeld Resusaap. Foto: AP

Proefapen van de KU Leuven worden bewust dorstig gehouden. Dat zegt dierenrechtenorganisatie Animal Rights donderdag.

In het proefdiercentrum in Leuven krijgen de resusapen tijdens hersenexperimenten amper wat te drinken. Voor de universiteit is waterrestrictie een gebruikelijke methode om apen te dwingen taken uit te voeren. Animal Rights roept Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) op om waterrestrictie in laboratoria te verbieden.

De dierenrechtenorganisatie baseert haar klachten op basis van publicaties van de vakgroep Neurofysiologie aan de KU Leuven. In het proefdiercentrum worden nog 38 resusapen gebruikt.

‘Dit komt neer op mishandeling’

‘De apen krijgen nog geen glas water per dag en hebben altijd dorst. Dat komt neer op mishandeling, want het gaat hier toch om een basisbehoefte. En dat terwijl de proeven zelf al zorgen voor stress, angst en pijn bij de dieren’, zegt Nadine Lucas, woordvoerdster van Animal Rights.

Uit diezelfde publicaties blijkt dat waterrestrictie ingeburgerd is. Tijdens een experiment worden de apen afgezonderd. Ze hebben behoefte aan drinken op het moment dat ze uit hun kooi worden gehaald voor hersenmeting. Hun enige mogelijkheid om aan drinken te geraken, is gewillig meewerken met de onderzoekers.

Voldoende gedronken op einde van dag

‘Als ze op het juiste moment de aangeleerde handeling uitvoeren, worden ze beloond met enkele druppels water of sap’, stelt Animal Rights.

Volgens de universiteit hebben de apen op het einde van de dag voldoende gedronken. Alleen in de periode voor het experiment krijgen ze even niets te drinken, om hen zo te stimuleren.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig