Ine Roox sprak met passeurs die migranten Niger uitsmokkelen, en krijgt een beter zicht op de levensomstandigheden van de migranten. De politie is te koop, zeggen de smokkelaars. Het smeergeld dat ze moeten betalen beschouwen de smokkelaars gewoon als een 'belasting'.

Mensensmokkel heeft in Agadez de plaats van toerisme ingenomen. Voor de smokkelaars is het een broodwinning, en in hun ogen wil Europa die afpakken. 'De blanken weerhouden ons ervan om te eten.'

Onze redactrice kwam meer te weten over de omstandigheden waarin de migranten op hun vertrek: vaak worden ze vastgehouden in gesloten getto's. En ze zag hoe de migranten samengepakt worden op jeeps om door de woestijn naar Libië te reizen.

Deze zomer reist De Standaard mee met oorlogsvluchtelingen en met economische migranten, langs belangrijke routes in Afrika bezuiden de Sahara, in Noord-Afrika en in de Balkan. Wie zijn die speciale reizigers, waarom dromen ze ervan Europa te bereiken, en wat komt er onderweg op hun pad? Wij laten de migranten zelf en hun smokkelaars aan het woord, we spreken met hulpverleners en met beleidsmakers. Vier weken lang, vanaf 1 augustus, leest u deze verhalen in het weekblad van De Standaard. Vanaf 29 juli krijgt u een blik achter de schermen van deze reizen, via video- en audio-opnames, en via dagboekfragmenten op De Standaard online.

Zaterdag 1 augustus. Aflevering 1: Ine Roox in Niger.