Spanje ontving recordaantal toeristen in eerste jaarhelft
Plaats zoeken op het strand van Barcelona Foto: AFP

Bijna dertig miljoen buitenlandse toeristen hebben Spanje bezocht in de eerste zes maanden van dit jaar, een nieuw record voor de sleutelsector van hun economie. Dat heeft het ministerie van Toerisme woensdag bekendgemaakt.

Spanje is in de eerste jaarhelft bezocht door 29,2 miljoen buitenlandse toeristen. Het land lokte 1,2 miljoen bijkomend buitenlandse toeristen, een stijging met 4,2 procent tegenover het eerste semester van 2014, preciseert het ministerie.

Vorig jaar boekte het land met bijna 65 miljoen buitenlandse bezoekers (+7,1 procent) al een tweede recordjaar op rij. En dat is goed nieuws voor de economie van het land.

Russen blijven weg

Met 6,7 miljoen toeristen (+2,6 procent) blijven de Britten de grootste groep, gevolgd door Duitsers (4,7 miljoen) en Fransen (4,6 miljoen). Uit België kwamen 974.398 bezoekers (+7,8 procent).

Het aantal Russische toeristen nam een forse duik (-36 procent), na de terugloop met 10,3 procent in 2014. Door de neergang van de roebel bezochten slechts 361.000 Russische toeristen Spanje in de eerste helft van 2015. Het aantal bezoekers uit de VS steeg dan weer met 15,7 procent tot 662.000 bezoeken.

Toeristen kiezen Spanje voor de zon en zijn stranden. De onrust en aanslagen sinds de Arabische lente van 2011 in landen als Egypte en Tunesië heeft een deel toeristen doen afstromen naar Spanje.

Barcelona boven

Ruim een kwart van de buitenlandse bezoekers kiest Catalonië, met Barcelona als hoofdplaats, als verblijfplaats. In totaal werden er 7,4 miljoen verblijven (+4,4 procent) opgetekend. Nadien volgen de Canarische Eilanden, de Balearen en Andalusië als meest geliefde bestemmingen.

Maar de nieuwe burgemeester van Barcelona, Ada Colau, heeft het niet zo begrepen op die overrompeling van toeristen en wil de stad beschermen tegen de gevolgen van massatoerisme, onder meer door een tijdelijke bevriezing van nieuwe hotellicenties.