Bende misbruikt Staatsblad om bedrijven op te lichten
Foto: BELGA

Wakker worden en plots vaststellen dat je bedrijf een nieuwe gedelegeerd bestuurder heeft, die je vervolgens financieel begint te pluimen. Het overkomt de laatste tijd wel meer bedrijfsleiders. Het blijkt een nieuwe vorm van fraude met het Staatsblad en een bende slimme Bulgaren in de hoofdrol.

Een tiental bedrijven uit de buurt van Dendermonde, Veurne en Antwerpen is al met zulke pogingen tot oplichting geconfronteerd. Ze zouden tot nu toe nooit succesvol zijn geweest.

Advocaat Jan ­Tuerlinckx, die een van de betrokken ondernemingen vertegenwoordigt, is verbaasd hoe gemakkelijk het lijkt te zijn om je in het Belgisch Staatsblad tot bestuurder te laten benoemen.

‘Je print een ­standaardformulier af, vult het in, en maakt je kenbaar op de griffie van een rechtbank van Koophandel als nieuwe ge­delegeerd bestuurder. Een handtekening op de achterkant van het formulier en klaar’, zegt hij.

‘Controle is er nauwelijks’, luidt het verder. ‘Tien dagen later sta je in het Staatsblad en krijg je, mits wat handigheid, toegang tot het ­kapitaal op de ­­­re­keningen.’

Een ING-medewerkster bracht de fraude vrijdagnamiddag aan het licht en stelde vast dat eenzelfde Hasan Hasanov zich onlangs nog in minstens drie andere be­drijven tot gedelegeerd bestuurder of zaakvoerder had benoemd.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig