Onderzoekers hebben gelabelde huidmonsters, ingewanden en andere overblijfselen van joodse slachtoffers teruggevonden achter een gesloten deur in het departement geneeskunde van de universiteit in Straatsburg.

Al sinds 2005 hangt er aan het departement geneeskunde van de universiteit van Straatsburg (Frankrijk) een herdenkingsplaat voor de 86 joodse slachtoffers, die in 1943 overleden in de gaskamers en daarna naar de universiteit werden gevoerd om medische experimenten uit te kunnen voeren op de lichamen. Maar toch bleven geruchten de ronde doen dat de resten van de nazislachtoffers nog steeds ergens op de universiteit zouden liggen.

Brief over genummerde bokalen

Raphael Toledano, een onderzoeker uit Straatsburg, onderzocht de geruchten en stootte op een brief die de directeur van de forensische afdeling in 1952 opstelde. Daaruit viel af te leiden dat nazidokter August Hirt - die zich interesseerde in ‘de anatomie van verwerpelijke ondermensen’ - tientallen joden vergaste in het concentratiekamp van Struthof om er daarna op te kunnen experimenteren in de universiteit.

In de brief getuigt Camille Simonin hoe de Franse medewerkers systematisch werden vervangen door nazi’s en hoe de anatomie van de joodse lichamen werd onderzocht. Bij de brief voegde Simonin een lijst van genummerde bokalen met huidmonsters en andere lichaamsdelen toe.

Bokalen met huidmonsters en ingewanden

Met toestemming van de huidige directeur, Jean-Sebastien Raul, volgde de onderzoeker de instructies en aanwijzingen op de brief. Die leidden hem naar de vergrendelde, kleine deur in een achterkamertje. Toen de ‘geheime deur’ werd opengebroken, bleek al snel dat de brief niet gelogen had.

In de geheime bewaarplaats vond de onderzoeker tientallen huidmonsters en andere lichaamsdelen van de Holocaustslachtoffers. ‘In een bokaal zaten vijf huiddeeltjes die bewaard werden in een scheikundige oplossing. In andere bokalen vonden we ingewanden terug met het label “resten gasslachtoffer, augustus 1943, Struthof.” Ook andere lichaamsdelen stonden er netjes gerangschikt in de kleine ruimte’, zegt Toledano aan verschillende Franse radiozenders.

Gechoqueerd

De onderzoeker is naar eigen zeggen absoluut niet tevreden met zijn ontdekking: ‘Ik wilde net ontdekken dat er géén resten van nazislachtoffers meer in de universiteit lagen. Ik dacht: “Als ik hard zoek, zal ik de lege ruimte terugvinden en kunnen zeggen: die mensen liggen op een eerbiedige rustplaats.” Maar ik was totaal gechoqueerd toen ik die bokalen en reageerbuizen zag.’

Toledano hoopt dat de slachtoffers van August Hirt snel rust vinden: ‘De resten werden aan de joodse gemeenschap geschonken zodat ze zo snel mogelijke en definitieve rustplaats krijgen.’

Zelfmoord

De Duitse anatomist en nazidokter August Hirt werd in 1952 ter dood veroordeeld door een Franse rechtbank. De rechtbank was echter niet op de hoogte dat hij in 1945, bij de val van nazi-Duitsland, zelfmoord had gepleegd.