Twintigste Largo Winch wordt de laatste van Jean Van Hamme
Foto: BELGAIMAGE

Het twintigste album in de reeks Largo Winch, dat eind dit jaar of begin volgend jaar verschijnt, wordt het laatste van stripscenarist en geestelijke vader Jean Van Hamme. De onlangs in België geridderde, 76-jarige scenarist had vorige maand in een interview met deze krant al aangegeven klaar te zijn voor zijn pensioen.

Jean Van Hamme,  geestelijke vader van ‘XIII’, ‘Thorgal’ en ‘Largo Winch’, heeft aan het vakblad Casemate bevestigd dat hij na twintig albums stopt met het schrijven van scripts voor ‘Largo Winch’, de reeks over een jonge, in eenvoudige jeans geklede miljardair. Vorige maand had hij ook al in een interview met De Standaard bevestigd dat hij klaar is voor zijn pensioen.

'Alles is klaar om hem (Largo Winch, de enige van de drie reeksen waarvoor Van Hamme nog de scripts schreef, red.) los te laten. Ik wil niet langer de verplichting om een serie te voeden. Ik wil me vrijer voelen om met mijn echtgenote te reizen nu het nog kan, om voor theater te werken, en soms om eens een one­shot (een eenmalig verhaal, red.) te maken. Ik ga met pensioen, maar zonder daarom helemaal te stoppen', klonk het toen.

Het besluit van Van Hamme betekent evenwel niet het einde van de miljardair, wiens verhalen werden getekend door Philippe Francq. Van Hamme was in 2007 al gestopt met de scenario’s van de door William Vance getekende ‘XIII’-albums en van de ‘Thorgals’ van Grzegorz Rosinski. Voor beide reeksen werd hij vervangen door Yves Sente.

Largo Winch zag in de negende kunst het levenslicht in 1990 en was gebaseerd op romans van Van Hamme zelf. De hoofdfiguur erft een fortuin en moet als playboy aan de slag in de wereld van de ‘big business’, maar gelukkig ook van de mooie meiden. 

De stripreeks, losjes gebaseerd op de actualiteit, bleek een groot succes: tot dusver werden twaalf miljoen Largo-verhalen verkocht. Dat is evenveel als Thorgals en twee miljoen minder dan de ‘Treize’-reeks.