De lidstaten van de Europese Unie hebben een voorlopig akkoord bereikt over hoe ze de vluchtelingenstroom willen aanpakken. De 28 landen zullen in twee jaar tijd in totaal 54.760 mensen opvangen, minder dan vooropgesteld. Zo’n 2.500 vluchtelingen kunnen in ons land terecht.
Er is nu overeenstemming over 32.256 mensen die nu al als bootvluchteling zijn aangekomen in Italië of Griekenland. Daarnaast worden nog 20.504 mensen opgevangen uit vluchtelingenkampen in en rond Syrië.
Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) zegt aan de nieuwsdienst van de VRT dat ons land heeft ingestemd met de komst van ruim 2.464 mensen. Zo’n 1.300 daarvan zijn bootvluchtelingen, de rest komt uit de kampen.
Francken wijst er wel op dat dit niet betekent dat al die mensen bij ons ook asiel zullen krijgen. ‘Er zijn veel mensen uit zwart Afrika die eigenlijk economische migranten zijn. Dat zijn geen echte vluchtelingen, en zij kunnen geen asiel krijgen.’ Als de beslissing in hun dossier negatief uitvalt moeten ze teruggestuurd worden.
Doel niet gehaald
De Europese Commissie had de landen gevraagd in totaal 60.000 mensen op te vangen, maar dat aantal wordt dus niet gehaald. Vooral in Centraal- en Oost-Europa was er tegenkanting. Zo weigerde Hongarije bootvluchtelingen te helpen, en ook Polen, de Baltische staten en Spanje verzetten zich. Duitsland is wel bereid meer mensen op te vangen dan gevraagd. Ook Ierland doet een inspanning, hoewel dat niet gevraagd werd.
Europees Commissaris van migratie Dimitris Avramapoulos verwacht dat er tegen eind dit jaar wel nog een oplossing wordt gevonden voor de resterende 7.500 vluchtelingen voor wie nog geen opvangplaats is gevonden.