In een afgeladen volle Henri Le Boeufzaal van de Bozar heeft het vorstenpaar samen met prinses Astrid en haar echtgenoot prins Lorenz de Prelude tot de Nationale Feestdag bijgewoond, een gratis concert door het Nationaal Orkest van België, in samenwerking met de Koningin Elizabethwedstrijd.

Het Nationaal Orkest stond onder leiding van Hans Graf en begeleidde, in het tweede deel van het concert, pianist Mateusz Borowiak, de derde laureaat van de Koningin Elisabethwedstrijd voor Piano 2013.

Het Prelude-concert bestond uit twee delen. Het eerste was ‘Along the Shores of Lorn’, van de Vlaamse componist Luc Brewaeys (55). De compositie voor orkest dateert uit 2005 en refereert, net als een aantal van zijn andere werken naar een befaamd whisky-merk. ‘Along the Shores of Lorn’ is de eerste regel van de toelichting op het label van de Oban-whisky. In 1997 vernoemde Brewaeys al een andere compositie, ditmaal voor 9 instrumenten naar hetzelfde merk.

In het tweede deel van het concert kregen publiek en vorsten- en prinsenpaar het concerto voor piano en orkest nr. 2, op. 83 van de Duitse componist Johannes Brahms (1833-1897) te horen, een werk dat Brahms tussen 1878 en 1881 schreef en dat hijzelf speelde op de première in Boedapest op 9 november 1881.

Beide werken werden op enthousiast applaus onthaald en na afloop feliciteerden koning Filip, koningin Mathilde, prinses Astrid en prins Lorenz dirigent Hans Graf en soloïst Mateusz Borowiak hartelijk.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in